Post by tonttu on Mar 29, 2007 16:52:14 GMT 2
Aljenksandr Koltšak oli valkoisen Venäjän sotilasdiktaattori.
Vaikka kyseinen herra näyttikin ilmeensä puolesta olevansa täysin tympääntynyt elämään, oli hän kuitenkin hyvin vallanhaluinen mies. Koltšak oli aluksi tsaarin laivaston amiraali, mutta myöhemmin Venäjän sisällissodan puhjettua hänet nimitettiin valkoisten Valtion hoitajaksi, Laivaston komentajaksi ja yleisesikunnan päälliköksi. Käytännössä hän omi itselleen kaikki virat ja perusti korruptoituneen sotilashallituksen. Mietinkin tässä että mitä Koltšak olisi vallassa tehnyt ja miten hän olisi valtaan päässyt?
Mielestäni valkoisten voitto sisällissodassa olisi vaatinut ainakin kolme isompaa muutosta historiassa ennen sisällissodan ratkaisevia taisteluja.
JA ANTAKAA IHMEESSÄ PALAUTETTA, KIRJOITAN TÄMÄN PALAUTTEEN MUKAAN
HUOM!
Osa kohdista on tyhjiä, ei (pelkästään) laiskuuteni vuoksi, vaan siksi, että ne Valtakuntalaiset jotka eivät ole vielä täydellisesti menettäneet toivoaan minun järkeni suhteen voivat esittää mielipiteitään
ALEKSANDR VASILJEVITŠ KOLTŠAK (1874 - 1960)
Ratkaisun hetket
I Maailmansodassa Koltšak toimi Itämeren ja Mustameren laivaston komentajana. Venäjän osalta sota loppui käytännössä 1917 Venäjän armeijan romahtaessa. Viimeistään Helmikuun vallankumous löi viimeisen naulan keisarivallan arkkuun ja valtaan nousi Aleksandr Kerensky. Kerenskyn hallitus pyrki liittoutumaan punaisten ja valkoisten kanssa. Solmittuaan keskusvaltojen kanssa hyvin epäedullisen Bres-Litovskin rauhan Kerensky sai lopulta itselleen käytännössä diktaattorin valtuudet. Lokakuun vallankumous kuitenkin jakoi maan kahtia.
Punaisten aloittamat kapinat ympäri maata aiheuttivat sen, että syntyi Venäjän Puna-Armeija ja Valkoinen armeija. Sisällissodan alkuvaiheessa Valkoiset perustivat Siperiaan valkoisen hallituksen. Se oli kuitenkin hyvin epäsuosittu, ja sen johdon ollessa pakotettu eroamaan Koltšak nimitettiin Verhovnyi Praviteliksi - Ylimmäksi johtajaksi. Koltšak oli Ensimmäisen maailmansodan laivastosankari, joukkojensa keskuudessa hyvin suosittu. Kansan keskuudessa Koltšakia pidettiin miehenä joka pelastaisi Venäjän jumalattomuuden kynsistä.
Sodan ensimmäiset vuodet 1917-1918 olivat varjosotaa, satunnaisia kahakoita käytiin osapuolien välillä, ja punaiset ja valkoiset vakiinnuttivat asemiaan tukialueillaan. Punaiset olivat voimakkaimpia Länsi- ja Etelä-Venäjällä. Lisäksi Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Suomessa syntyi voimakasta punaista liikehdintää. Valkoisille jäi alueita pohjoisessa, etelässä ja Kaukasuksella sekä Siperiassa. Sodan alkuvaiheissa punaiset menestyivät aluksi valkoisia paremmin, valkoisten ollessa vielä riveiltään hajanaiset ja punaisten työntessä Transuraliin. Talvella 1918/1919 punaisten hyökkäykset Uralin yli kuitenkin lyötiin raivokkailla vastahyökkäyksillä takaisin.
Petrograd romahti 1919, kun Judenitš sekä hänen virolais-suomalaiset valkoiset tukijoukkonsa voittivat punaiset verisissä kaupunkitaisteluissa. Kouluttamattomat työläiskaartilaiset eivät pärjänneet sodassa karaistuneille valkoisille ja bolševikkien kokeneemmat joukot olivat sidottuna etelään ja itään. Uunituoreen Puna-armeijan luoja, sotilas- ja laivastoasiain kansankomissaari Lev Trotski jäi vangiksi yrittäessään paeta kaupungista sen puolustuksen romahdettua ja hänet teloitettiin. Punaisten taistelumoraali laski entisestään sotilaiden kuullessa uutiset siitä, että Koltšakin joukot valloittivat takaisin Koltšakin valkoisen hallituksensa pääkaupungin Omskin takaisin ja hänen nopean etenemisen jatkuminen kohti Moskovaa.
Pahin takaisku valkoiselle armeijalle oli Tuhatševskin saamat voitot Donin kasakoista Voronezissa ja uudelleen kootusta kasakka-armeijasta Orelilla, mutta nämä eivät enää voineet kääntää sodan aaltoa, joka vei valkoisia nyt kohti voittoa. Trotskin keskenjäänyt Puna-armeijan organisointi ja sisäiset viholliset heikensivät bolševikkeja, joiden armeija oli jo hajoamispisteessä. Sodan alkuaikana vahva eteläinen armeija Denikin taitamattomassa johdossa oli kokenut kovia punakaarteja ja Vihreätä armeijaa vastaan taistellessaan. Denikin oli kärsinyt merkittäviä tappioita, Tsaritsynin taistelussa hän menetti tuhansia miehiä, merkittäviä asevarastoja ja itse Tsaritsynin punaisille ja suuri tappio Orelin luona johti vetäytymiseen. Kenraali Pjotr Wrangel otti komennon ja kokosi eteläisen rintaman uudestaan. Wrangel sitoi suuria määriä punaisia murtautuessaan Krimiltä samaan aikaan, kun punaiset olivat juuttuneet sotaan Puolan kanssa. Wrangel onnistui valtaamaan hyökkäyksellään Tsaritsyn takaisin heikentyneeltä Puna-armeijalta, joka ei kyennyt järjestämään vastahyökkäystä, sillä Trotskin vangitsemisen jälkeen puna-armeijan johto oli ajautunut sekasortoon. Puna-armeija kansankomissaarit Tuhatševski ja Stalin aloittivat riidan Puna-armeijan sisällä ja sota-asioista tietämätön Lenin oli voimaton tällaisen tilanteen edessä ja yritti sovitella. Nämä olivat valkoisen armeijan kannalta merkittäviä hetkiä, sillä jos Tuhatševski olisi saanut rauhassa toteuttaa vastahyökkäyksensä Koltšakia ja elintärkeää Siperian rataa vastaan, niin voidaan olettaa, että valkoiset olisivat hävinneet.
Lenin ja muut bolševikit havaitsivat sodan kulun suunnan ja aloittivat hyökkäyksen Kaukasusta päin, mikä johti heikossa kunnossa olevan Wrangelin eteläisen armeijan uuteen vetäytymiseen Krimille ja sieltä evakuointiin Turkkiin. Tämä ei kuitenkaan voinut ratkaista enää mitään tässä vaiheessa, varsinkin kun punaiset menettivät Krimin taisteluissa monia kokeneimpia joukkojaan. Judenitšin ja Koltšakin armeijat kohtasivat viimein Pyhän Andreaan (Venäjän ja sotilaiden suojeluspyhimyksen) päivänä 30.11.1921. Päivää juhlitaan nykyään kansallisena vapaapäivänä, Venäjän päivänä. Nyt yhdistyneet pohjoinen ja itäinen armeija aloittivat hyökkäyksen kohti etelää tammi-helmikuussa 1922, mikä antoi viimeisen iskun bolševikeille.
Puna-armeijan johtama vetäytyminen jakautui kahteen pääpakoreittiin: Stalinin johtama joukko vetäytyi Gruusiaan ”jatkaen vallankumousta” paikallisena sotaherrana ja alhaisena maantierosvona. Leninin ja Tuhatševskin joukko taas jäi Mustanmeren vangiksi, joista monet jäivät vangiksi, mutta itse johtajat onnistuivat pakenemaan vapaamieliseen Romaniaan, josta käsin he organisoivat punaista separatistitoimintaa Venäjällä. Sota ei kuitenkaan vielä tähän loppunut, sillä oli vielä rauhoitettava Ukraina, Valko-Venäjä sekä Kaukasus, ajettava Siperiasta ja Mantšuriasta japanilaiset, Murmanskista ja Arkangelista Ententen interventiojoukot ja sisäisten vihollisten puhdistaminen, joita olivat mm. Mustan armeijan anarkistit sekä kapinalliset Ungern-Sternberg ja Semjonov, jotka yrittivät käyttää hyväkseen Venäjän heikkoa hetkeä.
Merkittävän tuen antoivat saksalaiset Freikorpsit, jotka huolehtivat Baltian turvallisuudesta ja voittivat Puna-armeijan pelätyt latvialaiset tarkka-ampujat, jotka olivat niittäneet mainetta kaikilla rintamilla. Myöhemmin baltiansaksalaiset palkittiin omalla maalla heidän työstään valkoisen liikkeen eteen.
1924 Venäjä sai uuden perustuslain: siitä tuli tasavalta johtajanaan Valtionhoitaja. Valkoisesta Venäjän Unionista tuli liittovaltio. Pääkaupunki siirtyi Moskovaan.
Vallassa
Venäjän Unionin perustamista seurasivat vaikeat vuodet. Länsi-Provinssien liittäminen aiheutti partisaanisodan Ukrainalaisia punakaarteja vastaan. Pahimmillaan punainen liikehdintä uhkasi laajeta Ukrainasta emä-Venäjälle. Tsaritsinissa pidätettiin maaliskuussa 1926 satoja kommunistiaktiiveja. Osa valkoisten johtajista pelkäsi sisällissodan syttyvän uudestaan.
Kevääseen mennessä 1926 Koltšak oli kuitenkin saavuttanut täydellisen vallan valkoisten Yhtenäinen Venäjä -puolueessa ja armeijassa. Niinpä hän katsoi olevansa valmis saattamaan yhtenäisyyden viholliset oikeuden eteen. Armeijan upseeristo ja merkittävimmät siviilihallinnon virkamiehet puhdistettiin Koltšakin paranoian uhatessa kaikkia hänen entisiä, nykyisiä tai potentiaalisia kilpailijoita sekä näiden kannattajia. Ukrainalaiset kapinalliset hän näännytti nälkään pistämällä ruoan tuotannon tarkan kontrollin alle. Ukrainalaiset saivat ruokaa vain säännöstelykorttien avulla. Kortin saivat vain luotettaviksi todetut henkilöt, byrokratian vuoksi usein eivät hekään. Säännöstelyannoksesta tehtiin myös niin pieni ettei siitä varmasti riittänyt myytäväksi.
Nälänhädän ja puhdistusten seurauksena Venäjällä kuoli miljoonia - välttämätön uhri Venäjän uudelle yhdentymiselle. 1930-luvun alkupuolta sen sijaan leimasi talouden ja elintason kasvu. Ulkopolitiikan saralla Koltšak pryki parantamaan suhteitaan länsivaltoihin, joihin oli sisällissodan jälkeen rikkonut välinsä. Venäjä pyrki myös hankkimaan liittolaisia, tosin keskinkertaisella menestyksellä.
Armeijan uudistaminen takkuili, mutta siitä huolimatta Koltšak suoritti kaksi sotilaallista interventiota - toisessa hän tuki Espanjan kansallismielisiä, toisessa taas Kiinan Guomindangia.
mitäs sitte?
Koltšakin perintö
7. helmikuuta 1960 yli Venäjän Unionin kiiri uskomaton uutinen: 40 vuotta Venäjää hallinnut Ylin Johtaja, Verhovnyi Pravitel oli kuollut aivoverenvuotoon. Sairaskohtaus oli ollut 5. helmikuuta, aivoverenvuoto johti Koltšakin halvautumiseen. Kahden päivän kooman aikana Venäjän vapauttaja heräsi kerran, muttei kyennyt puhumaan ja lopulta hän kuoli 7. helmikuuta.
Virallisesti koko Valtio osoitti suruaan kuolleen johtajan vuoksi, ja monet venäläiset kokivat kansansa puolustajan kuoleman henkilökohtaisena kriisinä. Uutisen vastaanotto ei kaikkialla kuitenkaan ollut ristiriidaton, ukrainalaiset pitivät Koltšakia kansansa vihollisena, murhaajana, jonka käsissä oli miljoonien nälkään tapatettujen ja vainoissa kuolleiden "vähävenäläisten" verta. "Pohjois-Kaukasuksen itsehallinnollisen alueen" väestöt olivat alusta saakka ottaneet "ryssänvallan" raskaasti. valkovenäläiset jakautuivat selvästi kahteen leiriin, niihin jotka kannattivat liittovaltiota isovenäläisten kanssa, ja niihin, jotka kantoivat kaunaa Koltšakin vähemmistövastaisesta politiikasta.
Koko Venäjällä syntyi sekasorto. Koltšakilainen propaganda oli maalannut Koltšakista kuvan kuolemattomana johtajana, jumalankaltaisena ja erehtymättömänä. "Mitä jatkossa, mitä nyt?" oli tyypillinen kysymys tuona epävarmana aikana. "Yhtenäinen Venäjä" -puolueen sisällä käynnistyi välittömästi valtataistelu, mutta ennakkosuosikkia Koltšakin perilliseksi ei ollut. Lähes kaikki vanhat sisällissodan aikaiset toverinsa hän oli puhdistanut, muut olivat jo kuolleet vanhuuteen, kilpailijansa Koltšak oli siirtänyt armottomasti syrjään ja teloittanut näytösoikeudenkäynneissä, eikä hän ollut koskaan suostunut jakamaan valtaansa, mikä hänen valtansa viimeisinä vuosina oli johtanut kriiseihin, kun ikääntynyt diktaattori ei enää yksin kyennyt pitämään kaikkia lankoja käsissään. Koltšak ei koskaan ollut suostunut edes ajattelemaan omaa kuolemaansa, niinpä mitään valmisteluja vallan siirtämiseksi ei ollut. 40-luvun lopulla Koltšak oli tosin alkanut petaamaan valtansa siirtämistä Romanovin suvun Vladimirille.
Lopulta Ukraina ja Valko-Venäjä julistautuivat itsenäisiksi. Kaukasuksella puhkesi sarja kriisejä, Tšetšenian, Kalmukian ja Donin Kasakkamaan julistautuessa itsenäisiksi. Ongelmia aiheutui Baltiassa: se oli ollut saksalaisen aateliston hallitsema "saksalaisen ritarikunnan perillinen", mutta 50-luvun mittaan oli käynyt selväksi ettei tällainen järjestely voinut olla pysyvä. Aluksi autonominen baltia toimi tovin itsenäisenä, saksalaisten hallitsemana, mutta lopulta maa hajosi sisällissotaan, Viron Latvian ja Liettuan julistautuessa itsenäisiksi. Alueen suuri saksalaisväestö pyrki jarruttelemaan tätä kehitystä, mutta laihoin tuloksin. Saksalainen valta tuhottiin ja etnisessä puhdistuksessa saksalaisväestö katosi olemattomiin.
Suuriruhtinas Kiril Romanovin poika Vladimir Romanov nousi Venäjän valtaistuimelle arvonimenään Tsaari Vladimir IV, Venäjän maan keisari, ja Kazanin, Astrakanin, Siperian ja Amurin tsaari. Todellinen valta siirtyi duumalle ja uudelle pääministerille, Mihail Gorbatšoville ja Koltšakilainen valtarakenne purettiin.
Ote oppikirjasta Yleinen historia II: Historiaa yläluokille - maailman murros[/b], kirj. Reuben Kuorila ja Astrid Merikrotti
Venäjän Unioni
Venäjän Unionin valtiolippu
Isovenäläinen Federaatio: kartta lippu
Vähä-Venäjän tasavalta: kartta lippu
Valko-Venäjän tasavalta: kartta lippu
Amurin tasavalta: kartta lippu
Yhdistynyt Baltialainen herttuakunta: kartta lippu
Pohjois-Kaukasuksen itsehallinnollinen alue: kartta lippu
Lisäksi suoraan Isovenäläisen federaation alaisuuteen kuuluvat Suur-Venäjän, Tatarian, Tuvan, Vuoristo-Altain, Kazakkimaan ja Saha-Jakutian autonomiset tasavallat sekä Karjalais-Venäläinen autonominen alue.
Statistiikkaa ja kartastoja
Venäjän Unionin kansallisuudet
Euroopan kartta
Linkkejä
Suomenkielisen Wikipedian artikkeli Koltšakista
Englanninkielisen Wikipedian vastaava
valkoinen liike Venäjällä
Venäjän sisällissota
Kuvia
Koltšakin naamavärkki
toinen Koltšakin pärstä
Koltšakin hallituksen tunnus
-------------------------------------- ARTIKKELIN ETENEMINEN --------------------------------------
29.3.07 - Aloitettu
1.4.07 - Päivittelyä taitekohtiin
1.4.07 - Valtaannousua lisää + vallassa + Keskieurooppa
1.5.07 - Koltšakin kuolo
13.5.07 - Achtungin mukainen sisällissota
18.5.07 - Pientä fiilausta ja höyläystä + turhat paskalöpinät pois
25.5.07 - Lisää kuvitusta + kuolinpäivä + muuta hommaa
Vaikka kyseinen herra näyttikin ilmeensä puolesta olevansa täysin tympääntynyt elämään, oli hän kuitenkin hyvin vallanhaluinen mies. Koltšak oli aluksi tsaarin laivaston amiraali, mutta myöhemmin Venäjän sisällissodan puhjettua hänet nimitettiin valkoisten Valtion hoitajaksi, Laivaston komentajaksi ja yleisesikunnan päälliköksi. Käytännössä hän omi itselleen kaikki virat ja perusti korruptoituneen sotilashallituksen. Mietinkin tässä että mitä Koltšak olisi vallassa tehnyt ja miten hän olisi valtaan päässyt?
Mielestäni valkoisten voitto sisällissodassa olisi vaatinut ainakin kolme isompaa muutosta historiassa ennen sisällissodan ratkaisevia taisteluja.
- Valkoisen toiminnan kannatuspohja olisi pitänyt jo 1917 olla huomattavasti laajempi. Kansalle sen olisi pitänyt näyttäytyä "suuren yleisön" keskuudessa muunakin mahdollisuutena kuin ainoana tapana vastustaa Bolševikkeja. Armeijan keskuudessa valkoisen toiminnan olisi pitänyt näyttäytyä uudistusvoimaisena ja valkoista toimintaa olisi pitänyt esiintyä aktiivisemmin jo ennen sisällissotaa - siis ylipäänsä sen kannatus olisi pitänyt lähteä laajemmin jostain muusta tavoitteesta kuin vain sisällissodan ei-bolševistisena osapuolena. Toki muutakin kuin ei-bolševistista pohjaa oli, mutta sitä olisi pitänyt tuoda enemmän esille jne.
- Valkoisen armeijan organisaaio, huolto, sodanjohto ym. toiminta olisi pitänyt olla tehokkaampaa. Kun Koltšak 1919 hyökkäsi punaisten kimppuun, hänellä oli yli 110 000 miestä. Punaisilla 20 000 vähemmän. Alkumenestys kuitenkin tyrehtyi. paljolti huollon tökkimisen ja kenraalien pätemättömyyden vuoksi. Luulisi valkoisten kenraalien pystyneen muuhunkin kuin miestensä tapattamiseen.
- Valkoisten johdon olisi pitänyt olla yhtenäisempi - ainakin Koltšakin valtaantulon jälkeen. Kun hänet nostettiin valtaan, koko valkoisten ylin johto ainakin sanoi olevansa hänen takanaan. Myöhempään välirikkoon vaikuttivat heikko sotamenestys, valkoisten kenraalien keskinäinen kilpailu, Koltšakin liittolaisten Tšekkien ja Kasakoiden takinkääntö sekä Koltšakin erikoinen päätös puhdistaa vihollisensa ja kohottaa itsensä muiden kustannuksella kiistattomaan valta-asemaan - keskellä sodan kriittisimpiä hetkiä!
JA ANTAKAA IHMEESSÄ PALAUTETTA, KIRJOITAN TÄMÄN PALAUTTEEN MUKAAN
HUOM!
Osa kohdista on tyhjiä, ei (pelkästään) laiskuuteni vuoksi, vaan siksi, että ne Valtakuntalaiset jotka eivät ole vielä täydellisesti menettäneet toivoaan minun järkeni suhteen voivat esittää mielipiteitään
ALEKSANDR VASILJEVITŠ KOLTŠAK (1874 - 1960)
Ratkaisun hetket
I Maailmansodassa Koltšak toimi Itämeren ja Mustameren laivaston komentajana. Venäjän osalta sota loppui käytännössä 1917 Venäjän armeijan romahtaessa. Viimeistään Helmikuun vallankumous löi viimeisen naulan keisarivallan arkkuun ja valtaan nousi Aleksandr Kerensky. Kerenskyn hallitus pyrki liittoutumaan punaisten ja valkoisten kanssa. Solmittuaan keskusvaltojen kanssa hyvin epäedullisen Bres-Litovskin rauhan Kerensky sai lopulta itselleen käytännössä diktaattorin valtuudet. Lokakuun vallankumous kuitenkin jakoi maan kahtia.
Punaisten aloittamat kapinat ympäri maata aiheuttivat sen, että syntyi Venäjän Puna-Armeija ja Valkoinen armeija. Sisällissodan alkuvaiheessa Valkoiset perustivat Siperiaan valkoisen hallituksen. Se oli kuitenkin hyvin epäsuosittu, ja sen johdon ollessa pakotettu eroamaan Koltšak nimitettiin Verhovnyi Praviteliksi - Ylimmäksi johtajaksi. Koltšak oli Ensimmäisen maailmansodan laivastosankari, joukkojensa keskuudessa hyvin suosittu. Kansan keskuudessa Koltšakia pidettiin miehenä joka pelastaisi Venäjän jumalattomuuden kynsistä.
Sodan ensimmäiset vuodet 1917-1918 olivat varjosotaa, satunnaisia kahakoita käytiin osapuolien välillä, ja punaiset ja valkoiset vakiinnuttivat asemiaan tukialueillaan. Punaiset olivat voimakkaimpia Länsi- ja Etelä-Venäjällä. Lisäksi Ukrainassa, Valko-Venäjällä ja Suomessa syntyi voimakasta punaista liikehdintää. Valkoisille jäi alueita pohjoisessa, etelässä ja Kaukasuksella sekä Siperiassa. Sodan alkuvaiheissa punaiset menestyivät aluksi valkoisia paremmin, valkoisten ollessa vielä riveiltään hajanaiset ja punaisten työntessä Transuraliin. Talvella 1918/1919 punaisten hyökkäykset Uralin yli kuitenkin lyötiin raivokkailla vastahyökkäyksillä takaisin.
Petrograd romahti 1919, kun Judenitš sekä hänen virolais-suomalaiset valkoiset tukijoukkonsa voittivat punaiset verisissä kaupunkitaisteluissa. Kouluttamattomat työläiskaartilaiset eivät pärjänneet sodassa karaistuneille valkoisille ja bolševikkien kokeneemmat joukot olivat sidottuna etelään ja itään. Uunituoreen Puna-armeijan luoja, sotilas- ja laivastoasiain kansankomissaari Lev Trotski jäi vangiksi yrittäessään paeta kaupungista sen puolustuksen romahdettua ja hänet teloitettiin. Punaisten taistelumoraali laski entisestään sotilaiden kuullessa uutiset siitä, että Koltšakin joukot valloittivat takaisin Koltšakin valkoisen hallituksensa pääkaupungin Omskin takaisin ja hänen nopean etenemisen jatkuminen kohti Moskovaa.
Pahin takaisku valkoiselle armeijalle oli Tuhatševskin saamat voitot Donin kasakoista Voronezissa ja uudelleen kootusta kasakka-armeijasta Orelilla, mutta nämä eivät enää voineet kääntää sodan aaltoa, joka vei valkoisia nyt kohti voittoa. Trotskin keskenjäänyt Puna-armeijan organisointi ja sisäiset viholliset heikensivät bolševikkeja, joiden armeija oli jo hajoamispisteessä. Sodan alkuaikana vahva eteläinen armeija Denikin taitamattomassa johdossa oli kokenut kovia punakaarteja ja Vihreätä armeijaa vastaan taistellessaan. Denikin oli kärsinyt merkittäviä tappioita, Tsaritsynin taistelussa hän menetti tuhansia miehiä, merkittäviä asevarastoja ja itse Tsaritsynin punaisille ja suuri tappio Orelin luona johti vetäytymiseen. Kenraali Pjotr Wrangel otti komennon ja kokosi eteläisen rintaman uudestaan. Wrangel sitoi suuria määriä punaisia murtautuessaan Krimiltä samaan aikaan, kun punaiset olivat juuttuneet sotaan Puolan kanssa. Wrangel onnistui valtaamaan hyökkäyksellään Tsaritsyn takaisin heikentyneeltä Puna-armeijalta, joka ei kyennyt järjestämään vastahyökkäystä, sillä Trotskin vangitsemisen jälkeen puna-armeijan johto oli ajautunut sekasortoon. Puna-armeija kansankomissaarit Tuhatševski ja Stalin aloittivat riidan Puna-armeijan sisällä ja sota-asioista tietämätön Lenin oli voimaton tällaisen tilanteen edessä ja yritti sovitella. Nämä olivat valkoisen armeijan kannalta merkittäviä hetkiä, sillä jos Tuhatševski olisi saanut rauhassa toteuttaa vastahyökkäyksensä Koltšakia ja elintärkeää Siperian rataa vastaan, niin voidaan olettaa, että valkoiset olisivat hävinneet.
Lenin ja muut bolševikit havaitsivat sodan kulun suunnan ja aloittivat hyökkäyksen Kaukasusta päin, mikä johti heikossa kunnossa olevan Wrangelin eteläisen armeijan uuteen vetäytymiseen Krimille ja sieltä evakuointiin Turkkiin. Tämä ei kuitenkaan voinut ratkaista enää mitään tässä vaiheessa, varsinkin kun punaiset menettivät Krimin taisteluissa monia kokeneimpia joukkojaan. Judenitšin ja Koltšakin armeijat kohtasivat viimein Pyhän Andreaan (Venäjän ja sotilaiden suojeluspyhimyksen) päivänä 30.11.1921. Päivää juhlitaan nykyään kansallisena vapaapäivänä, Venäjän päivänä. Nyt yhdistyneet pohjoinen ja itäinen armeija aloittivat hyökkäyksen kohti etelää tammi-helmikuussa 1922, mikä antoi viimeisen iskun bolševikeille.
Puna-armeijan johtama vetäytyminen jakautui kahteen pääpakoreittiin: Stalinin johtama joukko vetäytyi Gruusiaan ”jatkaen vallankumousta” paikallisena sotaherrana ja alhaisena maantierosvona. Leninin ja Tuhatševskin joukko taas jäi Mustanmeren vangiksi, joista monet jäivät vangiksi, mutta itse johtajat onnistuivat pakenemaan vapaamieliseen Romaniaan, josta käsin he organisoivat punaista separatistitoimintaa Venäjällä. Sota ei kuitenkaan vielä tähän loppunut, sillä oli vielä rauhoitettava Ukraina, Valko-Venäjä sekä Kaukasus, ajettava Siperiasta ja Mantšuriasta japanilaiset, Murmanskista ja Arkangelista Ententen interventiojoukot ja sisäisten vihollisten puhdistaminen, joita olivat mm. Mustan armeijan anarkistit sekä kapinalliset Ungern-Sternberg ja Semjonov, jotka yrittivät käyttää hyväkseen Venäjän heikkoa hetkeä.
Merkittävän tuen antoivat saksalaiset Freikorpsit, jotka huolehtivat Baltian turvallisuudesta ja voittivat Puna-armeijan pelätyt latvialaiset tarkka-ampujat, jotka olivat niittäneet mainetta kaikilla rintamilla. Myöhemmin baltiansaksalaiset palkittiin omalla maalla heidän työstään valkoisen liikkeen eteen.
1924 Venäjä sai uuden perustuslain: siitä tuli tasavalta johtajanaan Valtionhoitaja. Valkoisesta Venäjän Unionista tuli liittovaltio. Pääkaupunki siirtyi Moskovaan.
Vallassa
Venäjän Unionin perustamista seurasivat vaikeat vuodet. Länsi-Provinssien liittäminen aiheutti partisaanisodan Ukrainalaisia punakaarteja vastaan. Pahimmillaan punainen liikehdintä uhkasi laajeta Ukrainasta emä-Venäjälle. Tsaritsinissa pidätettiin maaliskuussa 1926 satoja kommunistiaktiiveja. Osa valkoisten johtajista pelkäsi sisällissodan syttyvän uudestaan.
Kevääseen mennessä 1926 Koltšak oli kuitenkin saavuttanut täydellisen vallan valkoisten Yhtenäinen Venäjä -puolueessa ja armeijassa. Niinpä hän katsoi olevansa valmis saattamaan yhtenäisyyden viholliset oikeuden eteen. Armeijan upseeristo ja merkittävimmät siviilihallinnon virkamiehet puhdistettiin Koltšakin paranoian uhatessa kaikkia hänen entisiä, nykyisiä tai potentiaalisia kilpailijoita sekä näiden kannattajia. Ukrainalaiset kapinalliset hän näännytti nälkään pistämällä ruoan tuotannon tarkan kontrollin alle. Ukrainalaiset saivat ruokaa vain säännöstelykorttien avulla. Kortin saivat vain luotettaviksi todetut henkilöt, byrokratian vuoksi usein eivät hekään. Säännöstelyannoksesta tehtiin myös niin pieni ettei siitä varmasti riittänyt myytäväksi.
Nälänhädän ja puhdistusten seurauksena Venäjällä kuoli miljoonia - välttämätön uhri Venäjän uudelle yhdentymiselle. 1930-luvun alkupuolta sen sijaan leimasi talouden ja elintason kasvu. Ulkopolitiikan saralla Koltšak pryki parantamaan suhteitaan länsivaltoihin, joihin oli sisällissodan jälkeen rikkonut välinsä. Venäjä pyrki myös hankkimaan liittolaisia, tosin keskinkertaisella menestyksellä.
Armeijan uudistaminen takkuili, mutta siitä huolimatta Koltšak suoritti kaksi sotilaallista interventiota - toisessa hän tuki Espanjan kansallismielisiä, toisessa taas Kiinan Guomindangia.
mitäs sitte?
Koltšakin perintö
7. helmikuuta 1960 yli Venäjän Unionin kiiri uskomaton uutinen: 40 vuotta Venäjää hallinnut Ylin Johtaja, Verhovnyi Pravitel oli kuollut aivoverenvuotoon. Sairaskohtaus oli ollut 5. helmikuuta, aivoverenvuoto johti Koltšakin halvautumiseen. Kahden päivän kooman aikana Venäjän vapauttaja heräsi kerran, muttei kyennyt puhumaan ja lopulta hän kuoli 7. helmikuuta.
Virallisesti koko Valtio osoitti suruaan kuolleen johtajan vuoksi, ja monet venäläiset kokivat kansansa puolustajan kuoleman henkilökohtaisena kriisinä. Uutisen vastaanotto ei kaikkialla kuitenkaan ollut ristiriidaton, ukrainalaiset pitivät Koltšakia kansansa vihollisena, murhaajana, jonka käsissä oli miljoonien nälkään tapatettujen ja vainoissa kuolleiden "vähävenäläisten" verta. "Pohjois-Kaukasuksen itsehallinnollisen alueen" väestöt olivat alusta saakka ottaneet "ryssänvallan" raskaasti. valkovenäläiset jakautuivat selvästi kahteen leiriin, niihin jotka kannattivat liittovaltiota isovenäläisten kanssa, ja niihin, jotka kantoivat kaunaa Koltšakin vähemmistövastaisesta politiikasta.
Koko Venäjällä syntyi sekasorto. Koltšakilainen propaganda oli maalannut Koltšakista kuvan kuolemattomana johtajana, jumalankaltaisena ja erehtymättömänä. "Mitä jatkossa, mitä nyt?" oli tyypillinen kysymys tuona epävarmana aikana. "Yhtenäinen Venäjä" -puolueen sisällä käynnistyi välittömästi valtataistelu, mutta ennakkosuosikkia Koltšakin perilliseksi ei ollut. Lähes kaikki vanhat sisällissodan aikaiset toverinsa hän oli puhdistanut, muut olivat jo kuolleet vanhuuteen, kilpailijansa Koltšak oli siirtänyt armottomasti syrjään ja teloittanut näytösoikeudenkäynneissä, eikä hän ollut koskaan suostunut jakamaan valtaansa, mikä hänen valtansa viimeisinä vuosina oli johtanut kriiseihin, kun ikääntynyt diktaattori ei enää yksin kyennyt pitämään kaikkia lankoja käsissään. Koltšak ei koskaan ollut suostunut edes ajattelemaan omaa kuolemaansa, niinpä mitään valmisteluja vallan siirtämiseksi ei ollut. 40-luvun lopulla Koltšak oli tosin alkanut petaamaan valtansa siirtämistä Romanovin suvun Vladimirille.
Lopulta Ukraina ja Valko-Venäjä julistautuivat itsenäisiksi. Kaukasuksella puhkesi sarja kriisejä, Tšetšenian, Kalmukian ja Donin Kasakkamaan julistautuessa itsenäisiksi. Ongelmia aiheutui Baltiassa: se oli ollut saksalaisen aateliston hallitsema "saksalaisen ritarikunnan perillinen", mutta 50-luvun mittaan oli käynyt selväksi ettei tällainen järjestely voinut olla pysyvä. Aluksi autonominen baltia toimi tovin itsenäisenä, saksalaisten hallitsemana, mutta lopulta maa hajosi sisällissotaan, Viron Latvian ja Liettuan julistautuessa itsenäisiksi. Alueen suuri saksalaisväestö pyrki jarruttelemaan tätä kehitystä, mutta laihoin tuloksin. Saksalainen valta tuhottiin ja etnisessä puhdistuksessa saksalaisväestö katosi olemattomiin.
Suuriruhtinas Kiril Romanovin poika Vladimir Romanov nousi Venäjän valtaistuimelle arvonimenään Tsaari Vladimir IV, Venäjän maan keisari, ja Kazanin, Astrakanin, Siperian ja Amurin tsaari. Todellinen valta siirtyi duumalle ja uudelle pääministerille, Mihail Gorbatšoville ja Koltšakilainen valtarakenne purettiin.
Ote oppikirjasta Yleinen historia II: Historiaa yläluokille - maailman murros[/b], kirj. Reuben Kuorila ja Astrid Merikrotti
Venäjän Unioni
Venäjän Unionin valtiolippu
Isovenäläinen Federaatio: kartta lippu
Vähä-Venäjän tasavalta: kartta lippu
Valko-Venäjän tasavalta: kartta lippu
Amurin tasavalta: kartta lippu
Yhdistynyt Baltialainen herttuakunta: kartta lippu
Pohjois-Kaukasuksen itsehallinnollinen alue: kartta lippu
Lisäksi suoraan Isovenäläisen federaation alaisuuteen kuuluvat Suur-Venäjän, Tatarian, Tuvan, Vuoristo-Altain, Kazakkimaan ja Saha-Jakutian autonomiset tasavallat sekä Karjalais-Venäläinen autonominen alue.
Statistiikkaa ja kartastoja
Venäjän Unionin kansallisuudet
Euroopan kartta
Linkkejä
Suomenkielisen Wikipedian artikkeli Koltšakista
Englanninkielisen Wikipedian vastaava
valkoinen liike Venäjällä
Venäjän sisällissota
Kuvia
Koltšakin naamavärkki
toinen Koltšakin pärstä
Koltšakin hallituksen tunnus
-------------------------------------- ARTIKKELIN ETENEMINEN --------------------------------------
29.3.07 - Aloitettu
1.4.07 - Päivittelyä taitekohtiin
1.4.07 - Valtaannousua lisää + vallassa + Keskieurooppa
1.5.07 - Koltšakin kuolo
13.5.07 - Achtungin mukainen sisällissota
18.5.07 - Pientä fiilausta ja höyläystä + turhat paskalöpinät pois
25.5.07 - Lisää kuvitusta + kuolinpäivä + muuta hommaa