Post by Luuger on Oct 4, 2005 11:45:19 GMT 2
Kysymykset ja kehitys ehdotukset on tervetulleita.
Espanjan Tasavalta - Estado Español
Tiiviisti
Pääkaupunki: Madrid (4,580,309 asukasta)
Rahayksikkö: Peseta (Jaetaan 100 céntimoon)
Peseta on vaihtokelpoinen Saksan markan kanssa ja sen vaihtokurssi ja arvo on sidottu Saksan markkaan: 100 pesetaa = 1 RM
Valtiomuoto: Tasavalta (hallituspuolue: Kansallisliike)
Valtionpäämies (Caudillo): Xavier Lopez
Pinta-ala: 532,682 km²
Väestö
Asukasluku: 38 452 913 (01/1980)
Päärotuluokka: II (Iberiläinen/Iberialainen)
Väestönkasvu: 0,21% / Vuosi
Väestöryhmät: Espanjalaiset 94,8%, Arabit 2,1%, Baskit 1,1%, Muut 2%
Lukutaito: 96,8% (Kielet: espanja 90,5%, katalaani 6,7%, baski 1,1%, arabia 0,8%)
Maantiede
Emämaa on pinta-alaltaan 504,782 km², siihen lliitetään lisäksi suurimmat saariryhmät (Kanaria: 7 447 km², Madeira: 797 km²) ja Pohjois-Marokko (19,656 km²). Lisäksi Espanjalla on Länsi-Afrikassa sijaitseva autonominen alue, Espanjan Sahara (290,450 km²). Koillisessa emämaata rajoittaa muusta Euroopasta Pyreneiden vuorijono ja etelässä Välimeren rannikkoa erottaa sisämaasta Sierra Nevadan vuoristo, joka kaartaa luoteeseen. Espanjassa on paljon vuoristoa, monet vuoret kohoavat yli 2km korkeuteen, korkein kohta on Teide (3 710 m).
Aluepolitiikka
Espanja, ja sen siirtomaat (ja entinen Andorra), jakaantuu neljässä tasossa pienempiin hallinnollisiin yksiköihin, joista suurin luokitus on maakunta. Espanjassa 17 maakuntaa. Maakunta jakaantuu edelleen provinsseihin (provincia), provinsseja on 52. Kolmas aste käsittää läänit (comarca), joita on 359, mutta kaikissa provinsseissa ei kuitenkaan ole läänejä, vaan tässä tapauksessa provinssi jakaantua suoraan kuntiin. Kunta (municipio) on Espanjan pienin paikallishallinnon yksikkö, kuntia on 8129.
Valta näissä yksiköissä on pyritty pitämään provinssien ja valtion tasolla, sillä maakunnat kehitettiin vain tilastojen laatimista varten. Provinssit ovat yleisvastuussa alueensa toiminnasta, ne määräävät mm. postinumeron ja puhelimen suuntanumeron. Provinssitasolla päätetään julkisesta liikenteestä, teiden kunnossapidosta ja suuremmista julkisista rakennuksista, yleensä myös provinssien pääkaupungissa sijaitsevat erinäiset valtionvirastot. Jos provinssissa on useampi lääni, usein valtionvirastoja on sijoitettu läänien pääkaupunkeihin. Kuntien päätäntävalta sijoittuu hyvin alhaiselle paikallistasolle.
Aluehallintoyksiköiden erot ovat hyvin pieniä, jokaisella yksiköllä on suurinpiirtein yhtä suuri päätäntävalta, sekä päätäntävastuu verrattuna toisiin.
Talous
Elinkeino jakaa Espanjan hyvin vahvasti kahtia. Yli 78% maan raskaasta teollisuudesta on keskittynyt pohjois-rannikolle, sekä suurimpiin kaupunkeihin (Barcelona, Madrid, Valencia, Bilbao). Teollisuuden keskittyminen pohjoiseen johtuu niemimaan historiasta, sekä runsaista malmiesiintymistä pohjoisessa. Etelässä, erityisesti Andalusian maakunnassa maanviljelys on kiistaton pääelinkeino. Eteläinen Espanja ruokkii itsensä lisäksi myös suurta osaa Eurooppaa. Espanjan suurimpia vientituotteita ovat autot, elintarvikkeet, lääkkeet, tekstiilit ja rautatieteollisuus.
Historia
Sisällissota
Espanjan sisällissodan sytyttyä vuonna 1936 kansa jakaantui vahvasti kahteen osaan, kansallismielisiin (nacionalistas ~nationalistit) ja tasavaltalaisiin (republicanas ~republikaanit).
Kansallismieliset joukot pyrkivät vallankumouksella yhdistämään Espanjaa yksikieliseksi (aluemurteet olivat jakamassa maata) ja lisäämään kirkon valtaa. Suurimpia puolueita kansallismielisten rintamassa olivat fasistinen Falangipuolue, sekä monarkistiset Carlistit ja Legimatistit. Kansallismielisten vastustajat koostuivat pienistä vähemmistöpuolueista ja muista liberaaleista, jotka pyrkivät jakamaan Espanjaa tai tekemään siitä liittovaltion. Sodan sytyttyä pienet puolueet huomasivat kuitenkin jäävänsä kansallismielisten jyrän alle sen jälkeen kun kenraali Francon johtama armeija liittyi heihin. Tämän huomattuaan pienet puolueet päättivät vihdoin lyöttäytyä yhteen estääkseen tämän. Baskit, katalaanit, sosialistit, stalinistit, ateistit, kommunistit, anarkistit sun muut vähemmistöt yhdistyivät puolustaakseen vapauttaan, mutta he epäonnistuivat lopulta liiallisten sisäisten erimielisyyksien vuoksi.
Vaikka tasavaltalaiset olisivat saaneet erimielisyytensä kuriin, eivät he olisi tällöinkään pystyneet taistella Espanjan armeijaa ja sen avustajia, Saksaa ja Italiaa, vastaan. 3 Vuotta kestäneen, pääasiassa, luokkien välisen sodan voitti "oikeisto", koska se oli yksimielinen ja määrätietoinen tavoitteistaan. Tuloksena Generalísimo (Kenraali) Francisco Franco julisti sodan päättyneeksi Huhtikuun 1. päivä 1939, kun viimeiset tasavaltalaisjoukot antautuivat. Tästä päivästä alkoi Espanjan tasavallan (Estado Español), sekä Francon rajattoman vallan kausi.
Voitonparaati Madridissa
Uusi, Suuri ja Vapaa Espanja (España, una grande y libre)
Voitonjuhlat tuskin kerkesivät loppua, kun Espanjan uudet hallitsijat ottivat kaikki valloittamansa alueet rautaiseen otteeseensa ja ulkopoliittiset tavoitteet jätettiin taka-alalle. Vähäisintäkään toisinajattelue ei sallittu. Kaikki yksittäiset, ryhmät tai paikkakunnat, jotka olivat olleet tekemisissä "punaisten" (tarkoittaa kaikkia tasavaltalaisia) kanssa saivat tuntea sen. Kaikki tasavaltalaiset, jotka eivät olleet kuolleet tai paenneet, joutuivat joko sattumanvaraisesti toimeenpantujen teloitusten uhreiksi, passitettiin työleireille pohjoiseen tai jos onni potkaisi, menetti kaikki kansalaisoikeutensa eli oikeuden ottaa osaa julkiseen elämään, oikeuden työhön, sekä ammattitaitoon. Sodan jälkeen myös opetuksen ja koulutuksen sisällön perinpohjainen tarkistus pantiin toimeen. Yli 6000 opettajaa ammuttiin, sekä 7000 vangittiin. Myös maan eri osien itsenäisyyttä ajaneet puolueet lakkautettiin ja kiellettiin lailla, paitsi Navarran (Ranskan rajalla) itsenäisyyspuolue, joka oli sisällissodassa auttanut kansallismielisiä.
Sisällissodan jälkeen Francon intressit olivat lujasti kiinni Espanjassa, hän halusi kytkeä kaikki alueet tiukasti Madridiin ja lisätä kansallista itsetuntoa. Olot alkoivat muuttua hyvin erilaiseksi vanhan tasavallan ajoista, useilta paikallishallituksilta riistettiin valta nimettämällä pormestareiksi Francolle uskollisia sodassa palvelleita upseereita (noin 70% valtion säätämistä uusista pormestareista oli entisiä armeijan upseereita). Tämä aiheutti suuria levottomuuksia erityisesti Kataloniassa ja Baskimaassa, joissa uudet pormestarit muunmuassa kielsivät palvelut ja kaiken kulttuurin harjoittamisen paikallisella kielellä/murteella. Levottomuuksia lisäsi vielä osittain puuttuva perustuslaki joten useita rikollisia ja syyttömiä jouduttiin pitämään putkissa siihen saakka kunnes rikkomuksesta säädettiin laki.
2. Maailmansota
Espanjan sinniteltyä synkkä 1930-luku (Las años negros ~ mustat vuodet, 1931-1939) se sai vihdoin apua Saksan hyökättyä Ranskaan vuonna 1940. Ranskan antauduttua Kesäkuussa 1940 ja uuden hallituksen asetuttua Vichyyn, Francon Espanja solmi lujat kauppasuhteet tänne ja maan talous alkoi kohota. Samoihin aikoihin sota Välimerellä alkoi italialaisten Regia Marinan ja brittien Royal Navyn laivastojen välillä. Piakkoin myös saksalaiset pyrkivät osallistumaan tähän sotaan lähettämällä sukellusveneitä Atlantin kautta, mutta yritykset epäonnistuivat koska britit valvoivat Gibraltarin salmea ja pommittivat sitä alittavat sukellusveneet. Monet ensimmäisistä Välimerelle päässeistä sukellusveneistä tuhoutuivat myös sen vuoksi etteivät ne ennättäneet telakoille Ranskaan tai Italiaan.
Neuvottelut puolueettoman Espanjan ja Saksan kanssa alkoivat kesällä 1940. Espanja vaati rahaa ja raaka-aineita, Gibraltaria, sekä Ranskan Pohjois-Afrikkaa vastineeksi omasta avustaan ja liitostaan Akselivaltoihin, mutta kauppaa ei syntynyt. Muutamaa kuukautta myöhemmin Saksa kuitenkin ehdotti, tai painosti, uutta kauppaa Espanjalle. Sopimuksessa Espanja sallisi Saksalaisten käyttää Espanjan telakoita vaurioutuneiden sukellusveneiden korjaamiseen ja Saksa puolestaan maksaisi korjauskulut ja tekisi edullisen kauppasopimuksen Espanjalle, kauppa syntyi joulukuun 6. 1940.
Sodan alettua Euroopassa ja maailmalla falangistit huomasivat joutuneensa uuteen tilanteeseen. Kansallissosialismi ja fasismi sopeutuivat sotaan, mutta Espanjan falangisteilla ei vielä ollut edes kunnollista ideologiaa. Franco määräsi puolueen kiihkeimpien poliitikoiden luoda sille kovan ideologian jota se voisi julistaa maailmalle, tehtävästä tuli puolueelle kunniakysymys ja piakkoin julkaistiin falangismin ideologian pääpilarit:
Espanjan ja falangistisen puolueen virallinen ideologia on kansallissyndikalismi jonka pääideoita ovat
Seuraten Germanian mallia falangistit perustivat myös nuorisojärjestöjä (aiemmin tätä olivat kieltäneet järjestäytymislait). Kaksi tärkeintä nuorisojärjestöä ovat Flechas (nuolet) ja Pelayos (nimetty espanjalaisen kuninkaan mukaan joka aloitti niemimaan uudelleenvaltauksen arabeilta 700-luvulla), kummatkin järjestöt ovat Hitler Jugendin sisarjärjestöjä, mutta vaikuttavat eriosissa maata. Pelayos on keskittynyt enimmäkseen pohjoisessa Asturian ja Galician maakuntiin, mutta Flechas vaikuttaa koko maassa. Nuorisojärjestöt saivat nopeasti kannatusta väestöräjähdyksen kokeneessa Espanjassa.
Falangistien lippu
Sininen Divisioona
Espanjan talouden kehittyessä myös levottomuuksien määrä laski entisillä ongelma-alueilla ja Franco palkitsi tämän nimittämällä uudet pormestarit kyseisiltä alueilta. Vaikka uudet pormestarit nimitettiin paikallisista, olivat he silti tarkoin valittuja hallituksen ja Espanjan kannattajia. Kesällä 1941 akselivaltojen hyökättyä Neuvostoliittoon Espanja pysyi vieläkin nimellisesti liittoutumattomana, mutta Franco salli silti lähettää itärintamalle vapaaehtoisia maksaakseen Saksalle velkaansa sisällissodasta. Vapaaehtoisten armeija koostui pääosin sisällissodassa palvelleista ammattisotilaista, legioonalaisista, mutta joukossa oli myös ihmisiä jotka pyrkivät liittymisellään auttaa vangittuja sukulaisiaan. Francon tarkoitus oli lähettää itään vain noin 4,000 vapaaehtoista, mutta heitä ilmenikin olevan enemmän ja lopulta matkaan lähti noin 35,000 vapaaehtoista.
"Albaceten Falangi marssii kommunismia vastaan. Eläköön Espanja!"
"Sininen Divisioona" (División Azul / Blaue Division), sekä "Sininen Lentue" (Esquadrilla Azul) sai nimensä Saksalaisilta, kun falangistisotilaat saapuivat Saksaan sinisissä paidoissaan. Espanjalaisia koulutettiin viisi viikkoa Saksassa, jonka jälkeen heille annettiin Saksalaiset uniformut. He vannoivat muokatun sotilasvalan sotiakseen kommunismia vastaan ja divisioona lähetettiin Puolan Suwalkiin. Puolasta divisioona lähetettiin Smolenskiin, mutta he eivät onnistuneet etenemään Smolenskiin asti, vaan heidät jouduttiin sijoittamaan pohjoiseen, saartamaan Leningradia ja heistä tuli Saksan 16. armeijakunta. Sininen Divisioona vahti Leningradia aina sen antautumiseen kesällä 1943 -saakka, jonka jälkeen se siirrettiin väestön varjelustehtäviin Kaukasukselle Unkarilaisten, Romanialaisten, sekä Turkkilaisten tueksi. Virallisesti Sininen Divisioona palveli Kaukasuksella taistellen partisaaneja vastaan aina jouluun 1945 saakka, mutta epävirallisesti divisioonan miehiä taisteli vuorilla vielä 1947 kunnes rauha vihdoin saapui Kaukasukselle. Sininen Lentue taas palveli koko sodan eripuolilla Venäjää, ansaiten sodan loppuun 1943 mennessä 156 pudotusta itärintamalla jonka jälkeen se kotiutettiin kokonaan.
"Nälkäiset vuodet"
Sodan päätyttyä idässä se siirtyi takaisin Länsi-Eurooppaan kun liittoutuneet olivat hyökänneet Italiaan ja Ranskan Normandiaan. Liittoutuneet alkoivat painostaa Espanjaa, hallitus ja Franco pelästyivät tätä painostusta ja käskivät Sinisen lentueen palata kotiin hetimiten, mutta eivät vetäneet Sinistä Divisiionaa, koska heidän mukaansa sitä kontrolloivat saksalaiset eivätkä he vastanneet palaamiskäskyihin. Sininen lentue palasi kotiin ja Espanja sulkeutui, falangistit pelkäsivät liittoutuneiden hyökkäämistä. Franco ei myöskään halunnut joutua riippuvaiseksi kummastakaan osapuolesta ja alkoi muuttamaan taloutta vahvasti omavaraiseksi, autarkiseksi. Autarkisuus aiheutti laman, raaka-aineiden puutteessa tuotanto hiipui ja tehtaita jouduttiin sulkemaan, työttömyys kasvoi ja nälänhätää alkoi esiintyä erityisesti pohjoisissa maakunnissa ja suurissa kaupungeissa. Madridista muutti ensimmäisenä lamavuotena 500 000 tehdastyöläistä eteläisiin maakuntiin, koska maatalous oli keskittynyt sinne, myös satoja tuhansia ihmisiä muutti muualle Eurooppaan.
Uusi nousu
Francon onneksi Espanjan hätä kesti vain 3 vuotta, sodan loppuun saakka, eikä liian suurta vahinkoa ei kerinnyt syntyä. Kolmessa vuodessa Espanjasta oli kuitenkin muuttanut lähes 2,3 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa, 15% tuotantolaitoksista oli jouduttu sulkemaan ja mellakat kaupungeissa olivat yleisempiä kuin markkinat. Francon oli täytynyt tehdä joitain myönnytyksiä kansalle ja oli palauttanut valtion hallitusmuodoksi monarkian miellyttääkseen kansaa, mutta ei nimennyt kuningasta vaan asetti itsensä valtion hoitajaksi kuolemaansa saakka, tuleva kuningas perisi vallan hänen jälkeensä (oletettavasti Juan Carlos I). Myös falangi-puolue oli joutunut tekemään myönnytyksiä kansalle ja päätti valita uuden nimen itselleen. Falangi-puolueen virallinen nimi oli espanjan perinteisen falangin ja kansallissyndikalistien juntta-puolue, mutta sitä oli jo pitkään kutsuttu kansallisrintamaksi tai kansallisliikkeeksi. Pikaisen puolueäänestyksen jälkeen Falange Española Tradicionalista de las Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista (FET y de las JONS) nimettiin uudelleen Movemiento Nacional:ksi (Kansallisliikkeeksi).
Rauhan tultua Espanja uskaltautui aloittamaan kaupankäynnin Euroopassa uudestaan. Vuonna 1951 Euroopan valtiomiehet kutsuttiin Schönbrunnin linnaan Germaniaan, jossa he allekirjoittivat Uuden Euroopan yhteisön peruskirjan. Tämä aukaisi Espanjalle markkinat, jollaisia se ei ollut ikinä ennen ollut kokenut. Espanjan talous suorastaan räjähti ja ja kävi talous kävi superinflaation partaalla (rahan arvo laski melkein päivittäin). Tästä huolimatta kaikkialla rakennettiin, tehtaita, toimistoja, puistoja ja asuntoja, maahan muutto ja palkat lähtivät nousuun, lisääntyvän hyvinvoinnin myötä myös syntyvyys lähti roimaan kasvuun ja El Caudillon (Johtajan) suosio olikin huipussaan vuosien 1951 ja 1956 välisenä aikana.
Vuosien 1951 ja 1961 välillä Espanjan talous oli yksi koko Euroopan tärkeimpiä talouden vetäjiä, tätä ilmiötä on myöhemmin kutsuttu Espanjan ihmeeksi (Desarrollo económico de España). Nuorisojärjestöjen perustamisen myötä myös Franco alkoi olla enemmän yhteyksissä nuoriin ja tutustui tätä kautta teknokraattiliikkeeseen jonka mukaan hallitusta pitäisi johtaa vain siihen kykenevimmät ja viisaat ihmiset. Vuonna 1952 Franco nimitti nuoria teknokraatteja maan parhaista yliopistoista talousneuvonantajiksi hallitukseen. Tulokset ylittivät ymmärryksen sillä Espanjan talous koki melkein 21% vuosittaista nousua aina vuoteen 1961 saakka. Avustajien kunniaksi nimettiin aukio myöhemmin vuonna 1959 Barcelonassa (La Plaza de Genios ~ Nerojen aukio), tänä päivänä aukiota ympäröi monen Euroopan suuryrityksen paikalliskonttori. Yksi suurimmista vaikuttajista Espanjan ihmeeseen oli liittyminen Uuden Euroopan yhteisöön. Liittyminen salli espanjalaisten yritysten hankkia raaka-aineita muista Euroopan maista ilman tullimaksuja, täyttääkseen teollisuuden vajeita sekä hankkiakseen raaka-aineita joita Espanjassa ei tuotettu, vapaampi kauppa mahdollisti muunmuassa Espanjan auto- ja aseteollisuuden synnyn. Myös Pesetan sitominen Saksan markkaan ja hallituksen investoinnit olivat tärkeitä vaikuttajia ihmeeseen, koska inflaatio saatiin kuriin, mutta ihmisiä kannustettiin silti kuluttamaan. Vaikka Espanjalla on pitkä historia, ei se ollut missään vaiheessa kokenut näin suurta kasvua ja niin laajalla alueella. Sähköntuotanto nousi yli 2500% kymmenessä vuodessa ja yksityisautojen määrä kasvoi kahdessa kymmenessä vuodessa 70 000:sta yhteen miljoonaan. Uuden Euroopan yhteisön avulla Espanja kohosi eurooppalaiseksi teollisuusvaltioksi ja siitä on tullut euroopalaisille tärkeä elintarvikkeiden tuottaja ja lomakohde.
Unohdettu sota
Vaikka Francon hallinto oli määrätietoisesti kitkenyt toisinajattelua Espanjassa aina sisällissodan päättymisestä, alkoi terrrorijärjestöjä syntyä 50-luvun lopulla. Suurimpia tällaisia järjestöjä ovat Pohjois-Espanjan Baskimaassa toimiva ETA, sekä Espanjan Saharassa terrorisoiva Sahrawi-kapinaliike. Kun Etelä-Marokko itsenäistyi vuonna 1956 Ranskasta, alkoi se heti kiistellä Pohjois-Marokon, sekä Länsi-Saharan hallinnasta Espanjan kanssa. Marokon sulttaani, Muhammed V vaati, että kummatkin alueet pitää luovuttaa Marokolle sen maantieteellisen, kulttuurillisen, sekä historiallisen taustan vuoksi. Seurauksena Franco lisäsi joukkoja merentakaisilla alueillaan ja sanoi samat sanat marokkolaisille ja lisäsi että he ovat itseasiassa osa espanjalaista kulttuuria. Sulttaani vastasi tähän alkamalla tukea kapinallisia rahallisesti ja kehotti kansaa tarttumaan aseisiin Espanjan "miehittämillä" alueilla. Syyskuun 23. 1957 "Marokon vapautusarmeija" tunkeutui rajojen läpi Espanjan Saharassa sekä piiritti sen pääkaupungin Sidi Infin (Sidi Ifni sijaitsee erillään Espanjan Saharasta joka tekee piirittämisestä helppoa marokkolaisille).
Sodan ensimmäiset yhteenotot alkoivat 21. lokakuuta kun marokkolaiset lähtivät vihdoin hyökkäämään Sidi Ifniin noin 2,100 miehen voimin. Kaupungin puhelinlinjat mykistettiin ensiksi ja sitten vapautusarmeijan joukot aloittivat verkkaisen etenemisen. Kapinallisilla oli oikeasti vähän mahdollisuuksia espanjalaisten ammattiarmeijaa vastaan, mutta he saivat silti legioonalaiset vetäytymään muutamasta tukikohdasta kaupungin liepeillä. Taistelujen pitkittyessä marokkolaisten eteneminen hidastui ja muutamassa päivässä hyökkäykset Sidi Ifnin liepeillä vaikenivat. Marokkolaiset olivat kuitenkin onnistuneet saartamaan melkein 600 legioonalaista pitkin Sidi Ifnin lähiöitä, sodan jatkumisen myötä monet näistä joukoista pyrkivät purkautumaan marokkolsiten linjojen läpi ja monet onnistuivatkin siinä ja heistä tehtiin sankareita (Los héroes de Ifni). Noin kuukauden päästä kapinalliset kokivat Ifnin olevan kuitenkin liian kova pala heille ja keskittivät armeijansa iskemään Espanjan Saharaan. Espanja ei ollut valmistautunut hyvin käymään sotaa kolmella rintamalla. Se oli jakanut joukkonsa puolustusasemiin Pohjois-Marokkoon, Espanjan Saharaan ja Sidi Ifniin eikä se ei voinut vetää miehiä ja luopua mistään näistä alueista.
Tilanne pysyi rauhallisena Ifnin taistelun jälkeen kunnes tammikuussa 1958 marokkolaisten kenraali Ben Hammu käski laajamittaisen hyökkäyksen alkavaksi Espanjan Saharassa. Espanjalaisten linjat pettivät monin paikoin ja läpi pääsi noin 5,000 miestä. Yksi läpipäässeiden joukko hyökkäsi myöhemmin El Aaiún linnakkeeseen joka kuitenkin piti puolensa ja ajoi marokkolaiset hyökkääjät häntä koipien välissä pakoon. Espanjalaisten voitto oli kuitenkin moraalisesti suurempi kuin oikeasti ja ryhmittäydyttyään marokkolaiset suuntasivat kaakkoon. Yön pimeinä tunteina noin 550 marokkolaista asetti väijytyksen kahdelle legioonalaiskomppanialle jotka olivat tiedustelemassa aavikolla. Taistelu on myöhemmin nimetty Edcharan taisteluksi, noin 350 legioonalaista piti puoliaansa yön yli keskellä aavikkoa, yllätettyinä ja huomattavaa ylivoimaa vastaan. Aamun kajotessa marokkolaiset pakenivat liian suurten tappioiden vuoksi, noin 280 legioonalaista selviytyi taistelusta, mutta kaikki 350 taisteluun osallistunutta saivat urheusmitalin. Tammikuun 29. Espanjan kuninkaallinen laivasto saapui Välimereltä mukanaan apujoukkoja Saksalta sekä Pohjois-Italialta, mukaan lukien lentotukialus Aquila. Lentokoneet ja laivat alkoivat pommittaa marokkolaisia ja laskettiinkin, että ensimmäinen pommituslento tappoi 150 marokkolaista asemiinsa yksin Sidi Ifnissä. Helmikuun alussa vahvistetut legioonalaiset organisoitiin hyökkäykseen ja he valtasivat nopeasti menetetyt alueet, Helmikuun 22. päivään mennessä viimeinenkin marokkolaisasema oli antautunut Länsi Saharassa ja joukot käskettiin jatkaa kohti Sidi Infiä. Pysäyttämättöminä espanjalaiset saapuivat Sidi Ifniin 16. maaliskuuta jolloin rauhanneuvottelut alkoivat ja päättyivät 20. maaliskuuta 1958. Espanja julistautui voittajaksi ja vaati Marokkoa tunnustamaan espanjalaisten omistusoikeuden maahan ja sotakorvaukseksi viiden vuoden omistusoikeuden Khouribgan kaivoskaupunkiin, jossa se saisi vapaasti kaivaa fosfaattia.
Sodan vaiheet.
Espanjan Tasavalta - Estado Español
Tiiviisti
Pääkaupunki: Madrid (4,580,309 asukasta)
Rahayksikkö: Peseta (Jaetaan 100 céntimoon)
Peseta on vaihtokelpoinen Saksan markan kanssa ja sen vaihtokurssi ja arvo on sidottu Saksan markkaan: 100 pesetaa = 1 RM
Valtiomuoto: Tasavalta (hallituspuolue: Kansallisliike)
Valtionpäämies (Caudillo): Xavier Lopez
Pinta-ala: 532,682 km²
Väestö
Asukasluku: 38 452 913 (01/1980)
Päärotuluokka: II (Iberiläinen/Iberialainen)
Väestönkasvu: 0,21% / Vuosi
Väestöryhmät: Espanjalaiset 94,8%, Arabit 2,1%, Baskit 1,1%, Muut 2%
Lukutaito: 96,8% (Kielet: espanja 90,5%, katalaani 6,7%, baski 1,1%, arabia 0,8%)
Maantiede
Emämaa on pinta-alaltaan 504,782 km², siihen lliitetään lisäksi suurimmat saariryhmät (Kanaria: 7 447 km², Madeira: 797 km²) ja Pohjois-Marokko (19,656 km²). Lisäksi Espanjalla on Länsi-Afrikassa sijaitseva autonominen alue, Espanjan Sahara (290,450 km²). Koillisessa emämaata rajoittaa muusta Euroopasta Pyreneiden vuorijono ja etelässä Välimeren rannikkoa erottaa sisämaasta Sierra Nevadan vuoristo, joka kaartaa luoteeseen. Espanjassa on paljon vuoristoa, monet vuoret kohoavat yli 2km korkeuteen, korkein kohta on Teide (3 710 m).
Aluepolitiikka
Espanja, ja sen siirtomaat (ja entinen Andorra), jakaantuu neljässä tasossa pienempiin hallinnollisiin yksiköihin, joista suurin luokitus on maakunta. Espanjassa 17 maakuntaa. Maakunta jakaantuu edelleen provinsseihin (provincia), provinsseja on 52. Kolmas aste käsittää läänit (comarca), joita on 359, mutta kaikissa provinsseissa ei kuitenkaan ole läänejä, vaan tässä tapauksessa provinssi jakaantua suoraan kuntiin. Kunta (municipio) on Espanjan pienin paikallishallinnon yksikkö, kuntia on 8129.
Valta näissä yksiköissä on pyritty pitämään provinssien ja valtion tasolla, sillä maakunnat kehitettiin vain tilastojen laatimista varten. Provinssit ovat yleisvastuussa alueensa toiminnasta, ne määräävät mm. postinumeron ja puhelimen suuntanumeron. Provinssitasolla päätetään julkisesta liikenteestä, teiden kunnossapidosta ja suuremmista julkisista rakennuksista, yleensä myös provinssien pääkaupungissa sijaitsevat erinäiset valtionvirastot. Jos provinssissa on useampi lääni, usein valtionvirastoja on sijoitettu läänien pääkaupunkeihin. Kuntien päätäntävalta sijoittuu hyvin alhaiselle paikallistasolle.
Aluehallintoyksiköiden erot ovat hyvin pieniä, jokaisella yksiköllä on suurinpiirtein yhtä suuri päätäntävalta, sekä päätäntävastuu verrattuna toisiin.
Talous
Elinkeino jakaa Espanjan hyvin vahvasti kahtia. Yli 78% maan raskaasta teollisuudesta on keskittynyt pohjois-rannikolle, sekä suurimpiin kaupunkeihin (Barcelona, Madrid, Valencia, Bilbao). Teollisuuden keskittyminen pohjoiseen johtuu niemimaan historiasta, sekä runsaista malmiesiintymistä pohjoisessa. Etelässä, erityisesti Andalusian maakunnassa maanviljelys on kiistaton pääelinkeino. Eteläinen Espanja ruokkii itsensä lisäksi myös suurta osaa Eurooppaa. Espanjan suurimpia vientituotteita ovat autot, elintarvikkeet, lääkkeet, tekstiilit ja rautatieteollisuus.
Historia
Sisällissota
Espanjan sisällissodan sytyttyä vuonna 1936 kansa jakaantui vahvasti kahteen osaan, kansallismielisiin (nacionalistas ~nationalistit) ja tasavaltalaisiin (republicanas ~republikaanit).
Kansallismieliset joukot pyrkivät vallankumouksella yhdistämään Espanjaa yksikieliseksi (aluemurteet olivat jakamassa maata) ja lisäämään kirkon valtaa. Suurimpia puolueita kansallismielisten rintamassa olivat fasistinen Falangipuolue, sekä monarkistiset Carlistit ja Legimatistit. Kansallismielisten vastustajat koostuivat pienistä vähemmistöpuolueista ja muista liberaaleista, jotka pyrkivät jakamaan Espanjaa tai tekemään siitä liittovaltion. Sodan sytyttyä pienet puolueet huomasivat kuitenkin jäävänsä kansallismielisten jyrän alle sen jälkeen kun kenraali Francon johtama armeija liittyi heihin. Tämän huomattuaan pienet puolueet päättivät vihdoin lyöttäytyä yhteen estääkseen tämän. Baskit, katalaanit, sosialistit, stalinistit, ateistit, kommunistit, anarkistit sun muut vähemmistöt yhdistyivät puolustaakseen vapauttaan, mutta he epäonnistuivat lopulta liiallisten sisäisten erimielisyyksien vuoksi.
Vaikka tasavaltalaiset olisivat saaneet erimielisyytensä kuriin, eivät he olisi tällöinkään pystyneet taistella Espanjan armeijaa ja sen avustajia, Saksaa ja Italiaa, vastaan. 3 Vuotta kestäneen, pääasiassa, luokkien välisen sodan voitti "oikeisto", koska se oli yksimielinen ja määrätietoinen tavoitteistaan. Tuloksena Generalísimo (Kenraali) Francisco Franco julisti sodan päättyneeksi Huhtikuun 1. päivä 1939, kun viimeiset tasavaltalaisjoukot antautuivat. Tästä päivästä alkoi Espanjan tasavallan (Estado Español), sekä Francon rajattoman vallan kausi.
Voitonparaati Madridissa
Uusi, Suuri ja Vapaa Espanja (España, una grande y libre)
Voitonjuhlat tuskin kerkesivät loppua, kun Espanjan uudet hallitsijat ottivat kaikki valloittamansa alueet rautaiseen otteeseensa ja ulkopoliittiset tavoitteet jätettiin taka-alalle. Vähäisintäkään toisinajattelue ei sallittu. Kaikki yksittäiset, ryhmät tai paikkakunnat, jotka olivat olleet tekemisissä "punaisten" (tarkoittaa kaikkia tasavaltalaisia) kanssa saivat tuntea sen. Kaikki tasavaltalaiset, jotka eivät olleet kuolleet tai paenneet, joutuivat joko sattumanvaraisesti toimeenpantujen teloitusten uhreiksi, passitettiin työleireille pohjoiseen tai jos onni potkaisi, menetti kaikki kansalaisoikeutensa eli oikeuden ottaa osaa julkiseen elämään, oikeuden työhön, sekä ammattitaitoon. Sodan jälkeen myös opetuksen ja koulutuksen sisällön perinpohjainen tarkistus pantiin toimeen. Yli 6000 opettajaa ammuttiin, sekä 7000 vangittiin. Myös maan eri osien itsenäisyyttä ajaneet puolueet lakkautettiin ja kiellettiin lailla, paitsi Navarran (Ranskan rajalla) itsenäisyyspuolue, joka oli sisällissodassa auttanut kansallismielisiä.
Sisällissodan jälkeen Francon intressit olivat lujasti kiinni Espanjassa, hän halusi kytkeä kaikki alueet tiukasti Madridiin ja lisätä kansallista itsetuntoa. Olot alkoivat muuttua hyvin erilaiseksi vanhan tasavallan ajoista, useilta paikallishallituksilta riistettiin valta nimettämällä pormestareiksi Francolle uskollisia sodassa palvelleita upseereita (noin 70% valtion säätämistä uusista pormestareista oli entisiä armeijan upseereita). Tämä aiheutti suuria levottomuuksia erityisesti Kataloniassa ja Baskimaassa, joissa uudet pormestarit muunmuassa kielsivät palvelut ja kaiken kulttuurin harjoittamisen paikallisella kielellä/murteella. Levottomuuksia lisäsi vielä osittain puuttuva perustuslaki joten useita rikollisia ja syyttömiä jouduttiin pitämään putkissa siihen saakka kunnes rikkomuksesta säädettiin laki.
2. Maailmansota
Espanjan sinniteltyä synkkä 1930-luku (Las años negros ~ mustat vuodet, 1931-1939) se sai vihdoin apua Saksan hyökättyä Ranskaan vuonna 1940. Ranskan antauduttua Kesäkuussa 1940 ja uuden hallituksen asetuttua Vichyyn, Francon Espanja solmi lujat kauppasuhteet tänne ja maan talous alkoi kohota. Samoihin aikoihin sota Välimerellä alkoi italialaisten Regia Marinan ja brittien Royal Navyn laivastojen välillä. Piakkoin myös saksalaiset pyrkivät osallistumaan tähän sotaan lähettämällä sukellusveneitä Atlantin kautta, mutta yritykset epäonnistuivat koska britit valvoivat Gibraltarin salmea ja pommittivat sitä alittavat sukellusveneet. Monet ensimmäisistä Välimerelle päässeistä sukellusveneistä tuhoutuivat myös sen vuoksi etteivät ne ennättäneet telakoille Ranskaan tai Italiaan.
Neuvottelut puolueettoman Espanjan ja Saksan kanssa alkoivat kesällä 1940. Espanja vaati rahaa ja raaka-aineita, Gibraltaria, sekä Ranskan Pohjois-Afrikkaa vastineeksi omasta avustaan ja liitostaan Akselivaltoihin, mutta kauppaa ei syntynyt. Muutamaa kuukautta myöhemmin Saksa kuitenkin ehdotti, tai painosti, uutta kauppaa Espanjalle. Sopimuksessa Espanja sallisi Saksalaisten käyttää Espanjan telakoita vaurioutuneiden sukellusveneiden korjaamiseen ja Saksa puolestaan maksaisi korjauskulut ja tekisi edullisen kauppasopimuksen Espanjalle, kauppa syntyi joulukuun 6. 1940.
Sodan alettua Euroopassa ja maailmalla falangistit huomasivat joutuneensa uuteen tilanteeseen. Kansallissosialismi ja fasismi sopeutuivat sotaan, mutta Espanjan falangisteilla ei vielä ollut edes kunnollista ideologiaa. Franco määräsi puolueen kiihkeimpien poliitikoiden luoda sille kovan ideologian jota se voisi julistaa maailmalle, tehtävästä tuli puolueelle kunniakysymys ja piakkoin julkaistiin falangismin ideologian pääpilarit:
Espanjan ja falangistisen puolueen virallinen ideologia on kansallissyndikalismi jonka pääideoita ovat
- Valtion on oltava korporatiivisesti johdettu ja missä luokkajako on korvattu yhdellä, kaikki kansalaiset kattavalla pystysuoralla ammattiliitolla (Espanjan ammattiliittojen järjestö ~ Organización Sindical Española).
- Valtion uskonto roomalaiskatolinen
- Erityistä huomiota on annettava Kastilian (keski-Espanjan) maanviljelijöille.
- Herättää kansallista ylpeyttä Espanjan historiaan maailmanvaltiaana
- Puolue sotii kommunisteja ja anarkisteja vastaan
Seuraten Germanian mallia falangistit perustivat myös nuorisojärjestöjä (aiemmin tätä olivat kieltäneet järjestäytymislait). Kaksi tärkeintä nuorisojärjestöä ovat Flechas (nuolet) ja Pelayos (nimetty espanjalaisen kuninkaan mukaan joka aloitti niemimaan uudelleenvaltauksen arabeilta 700-luvulla), kummatkin järjestöt ovat Hitler Jugendin sisarjärjestöjä, mutta vaikuttavat eriosissa maata. Pelayos on keskittynyt enimmäkseen pohjoisessa Asturian ja Galician maakuntiin, mutta Flechas vaikuttaa koko maassa. Nuorisojärjestöt saivat nopeasti kannatusta väestöräjähdyksen kokeneessa Espanjassa.
Falangistien lippu
Sininen Divisioona
Espanjan talouden kehittyessä myös levottomuuksien määrä laski entisillä ongelma-alueilla ja Franco palkitsi tämän nimittämällä uudet pormestarit kyseisiltä alueilta. Vaikka uudet pormestarit nimitettiin paikallisista, olivat he silti tarkoin valittuja hallituksen ja Espanjan kannattajia. Kesällä 1941 akselivaltojen hyökättyä Neuvostoliittoon Espanja pysyi vieläkin nimellisesti liittoutumattomana, mutta Franco salli silti lähettää itärintamalle vapaaehtoisia maksaakseen Saksalle velkaansa sisällissodasta. Vapaaehtoisten armeija koostui pääosin sisällissodassa palvelleista ammattisotilaista, legioonalaisista, mutta joukossa oli myös ihmisiä jotka pyrkivät liittymisellään auttaa vangittuja sukulaisiaan. Francon tarkoitus oli lähettää itään vain noin 4,000 vapaaehtoista, mutta heitä ilmenikin olevan enemmän ja lopulta matkaan lähti noin 35,000 vapaaehtoista.
"Albaceten Falangi marssii kommunismia vastaan. Eläköön Espanja!"
"Sininen Divisioona" (División Azul / Blaue Division), sekä "Sininen Lentue" (Esquadrilla Azul) sai nimensä Saksalaisilta, kun falangistisotilaat saapuivat Saksaan sinisissä paidoissaan. Espanjalaisia koulutettiin viisi viikkoa Saksassa, jonka jälkeen heille annettiin Saksalaiset uniformut. He vannoivat muokatun sotilasvalan sotiakseen kommunismia vastaan ja divisioona lähetettiin Puolan Suwalkiin. Puolasta divisioona lähetettiin Smolenskiin, mutta he eivät onnistuneet etenemään Smolenskiin asti, vaan heidät jouduttiin sijoittamaan pohjoiseen, saartamaan Leningradia ja heistä tuli Saksan 16. armeijakunta. Sininen Divisioona vahti Leningradia aina sen antautumiseen kesällä 1943 -saakka, jonka jälkeen se siirrettiin väestön varjelustehtäviin Kaukasukselle Unkarilaisten, Romanialaisten, sekä Turkkilaisten tueksi. Virallisesti Sininen Divisioona palveli Kaukasuksella taistellen partisaaneja vastaan aina jouluun 1945 saakka, mutta epävirallisesti divisioonan miehiä taisteli vuorilla vielä 1947 kunnes rauha vihdoin saapui Kaukasukselle. Sininen Lentue taas palveli koko sodan eripuolilla Venäjää, ansaiten sodan loppuun 1943 mennessä 156 pudotusta itärintamalla jonka jälkeen se kotiutettiin kokonaan.
"Nälkäiset vuodet"
Sodan päätyttyä idässä se siirtyi takaisin Länsi-Eurooppaan kun liittoutuneet olivat hyökänneet Italiaan ja Ranskan Normandiaan. Liittoutuneet alkoivat painostaa Espanjaa, hallitus ja Franco pelästyivät tätä painostusta ja käskivät Sinisen lentueen palata kotiin hetimiten, mutta eivät vetäneet Sinistä Divisiionaa, koska heidän mukaansa sitä kontrolloivat saksalaiset eivätkä he vastanneet palaamiskäskyihin. Sininen lentue palasi kotiin ja Espanja sulkeutui, falangistit pelkäsivät liittoutuneiden hyökkäämistä. Franco ei myöskään halunnut joutua riippuvaiseksi kummastakaan osapuolesta ja alkoi muuttamaan taloutta vahvasti omavaraiseksi, autarkiseksi. Autarkisuus aiheutti laman, raaka-aineiden puutteessa tuotanto hiipui ja tehtaita jouduttiin sulkemaan, työttömyys kasvoi ja nälänhätää alkoi esiintyä erityisesti pohjoisissa maakunnissa ja suurissa kaupungeissa. Madridista muutti ensimmäisenä lamavuotena 500 000 tehdastyöläistä eteläisiin maakuntiin, koska maatalous oli keskittynyt sinne, myös satoja tuhansia ihmisiä muutti muualle Eurooppaan.
Uusi nousu
Francon onneksi Espanjan hätä kesti vain 3 vuotta, sodan loppuun saakka, eikä liian suurta vahinkoa ei kerinnyt syntyä. Kolmessa vuodessa Espanjasta oli kuitenkin muuttanut lähes 2,3 miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa, 15% tuotantolaitoksista oli jouduttu sulkemaan ja mellakat kaupungeissa olivat yleisempiä kuin markkinat. Francon oli täytynyt tehdä joitain myönnytyksiä kansalle ja oli palauttanut valtion hallitusmuodoksi monarkian miellyttääkseen kansaa, mutta ei nimennyt kuningasta vaan asetti itsensä valtion hoitajaksi kuolemaansa saakka, tuleva kuningas perisi vallan hänen jälkeensä (oletettavasti Juan Carlos I). Myös falangi-puolue oli joutunut tekemään myönnytyksiä kansalle ja päätti valita uuden nimen itselleen. Falangi-puolueen virallinen nimi oli espanjan perinteisen falangin ja kansallissyndikalistien juntta-puolue, mutta sitä oli jo pitkään kutsuttu kansallisrintamaksi tai kansallisliikkeeksi. Pikaisen puolueäänestyksen jälkeen Falange Española Tradicionalista de las Juntas de Ofensiva Nacional-Sindicalista (FET y de las JONS) nimettiin uudelleen Movemiento Nacional:ksi (Kansallisliikkeeksi).
Rauhan tultua Espanja uskaltautui aloittamaan kaupankäynnin Euroopassa uudestaan. Vuonna 1951 Euroopan valtiomiehet kutsuttiin Schönbrunnin linnaan Germaniaan, jossa he allekirjoittivat Uuden Euroopan yhteisön peruskirjan. Tämä aukaisi Espanjalle markkinat, jollaisia se ei ollut ikinä ennen ollut kokenut. Espanjan talous suorastaan räjähti ja ja kävi talous kävi superinflaation partaalla (rahan arvo laski melkein päivittäin). Tästä huolimatta kaikkialla rakennettiin, tehtaita, toimistoja, puistoja ja asuntoja, maahan muutto ja palkat lähtivät nousuun, lisääntyvän hyvinvoinnin myötä myös syntyvyys lähti roimaan kasvuun ja El Caudillon (Johtajan) suosio olikin huipussaan vuosien 1951 ja 1956 välisenä aikana.
Vuosien 1951 ja 1961 välillä Espanjan talous oli yksi koko Euroopan tärkeimpiä talouden vetäjiä, tätä ilmiötä on myöhemmin kutsuttu Espanjan ihmeeksi (Desarrollo económico de España). Nuorisojärjestöjen perustamisen myötä myös Franco alkoi olla enemmän yhteyksissä nuoriin ja tutustui tätä kautta teknokraattiliikkeeseen jonka mukaan hallitusta pitäisi johtaa vain siihen kykenevimmät ja viisaat ihmiset. Vuonna 1952 Franco nimitti nuoria teknokraatteja maan parhaista yliopistoista talousneuvonantajiksi hallitukseen. Tulokset ylittivät ymmärryksen sillä Espanjan talous koki melkein 21% vuosittaista nousua aina vuoteen 1961 saakka. Avustajien kunniaksi nimettiin aukio myöhemmin vuonna 1959 Barcelonassa (La Plaza de Genios ~ Nerojen aukio), tänä päivänä aukiota ympäröi monen Euroopan suuryrityksen paikalliskonttori. Yksi suurimmista vaikuttajista Espanjan ihmeeseen oli liittyminen Uuden Euroopan yhteisöön. Liittyminen salli espanjalaisten yritysten hankkia raaka-aineita muista Euroopan maista ilman tullimaksuja, täyttääkseen teollisuuden vajeita sekä hankkiakseen raaka-aineita joita Espanjassa ei tuotettu, vapaampi kauppa mahdollisti muunmuassa Espanjan auto- ja aseteollisuuden synnyn. Myös Pesetan sitominen Saksan markkaan ja hallituksen investoinnit olivat tärkeitä vaikuttajia ihmeeseen, koska inflaatio saatiin kuriin, mutta ihmisiä kannustettiin silti kuluttamaan. Vaikka Espanjalla on pitkä historia, ei se ollut missään vaiheessa kokenut näin suurta kasvua ja niin laajalla alueella. Sähköntuotanto nousi yli 2500% kymmenessä vuodessa ja yksityisautojen määrä kasvoi kahdessa kymmenessä vuodessa 70 000:sta yhteen miljoonaan. Uuden Euroopan yhteisön avulla Espanja kohosi eurooppalaiseksi teollisuusvaltioksi ja siitä on tullut euroopalaisille tärkeä elintarvikkeiden tuottaja ja lomakohde.
Unohdettu sota
Vaikka Francon hallinto oli määrätietoisesti kitkenyt toisinajattelua Espanjassa aina sisällissodan päättymisestä, alkoi terrrorijärjestöjä syntyä 50-luvun lopulla. Suurimpia tällaisia järjestöjä ovat Pohjois-Espanjan Baskimaassa toimiva ETA, sekä Espanjan Saharassa terrorisoiva Sahrawi-kapinaliike. Kun Etelä-Marokko itsenäistyi vuonna 1956 Ranskasta, alkoi se heti kiistellä Pohjois-Marokon, sekä Länsi-Saharan hallinnasta Espanjan kanssa. Marokon sulttaani, Muhammed V vaati, että kummatkin alueet pitää luovuttaa Marokolle sen maantieteellisen, kulttuurillisen, sekä historiallisen taustan vuoksi. Seurauksena Franco lisäsi joukkoja merentakaisilla alueillaan ja sanoi samat sanat marokkolaisille ja lisäsi että he ovat itseasiassa osa espanjalaista kulttuuria. Sulttaani vastasi tähän alkamalla tukea kapinallisia rahallisesti ja kehotti kansaa tarttumaan aseisiin Espanjan "miehittämillä" alueilla. Syyskuun 23. 1957 "Marokon vapautusarmeija" tunkeutui rajojen läpi Espanjan Saharassa sekä piiritti sen pääkaupungin Sidi Infin (Sidi Ifni sijaitsee erillään Espanjan Saharasta joka tekee piirittämisestä helppoa marokkolaisille).
Sodan ensimmäiset yhteenotot alkoivat 21. lokakuuta kun marokkolaiset lähtivät vihdoin hyökkäämään Sidi Ifniin noin 2,100 miehen voimin. Kaupungin puhelinlinjat mykistettiin ensiksi ja sitten vapautusarmeijan joukot aloittivat verkkaisen etenemisen. Kapinallisilla oli oikeasti vähän mahdollisuuksia espanjalaisten ammattiarmeijaa vastaan, mutta he saivat silti legioonalaiset vetäytymään muutamasta tukikohdasta kaupungin liepeillä. Taistelujen pitkittyessä marokkolaisten eteneminen hidastui ja muutamassa päivässä hyökkäykset Sidi Ifnin liepeillä vaikenivat. Marokkolaiset olivat kuitenkin onnistuneet saartamaan melkein 600 legioonalaista pitkin Sidi Ifnin lähiöitä, sodan jatkumisen myötä monet näistä joukoista pyrkivät purkautumaan marokkolsiten linjojen läpi ja monet onnistuivatkin siinä ja heistä tehtiin sankareita (Los héroes de Ifni). Noin kuukauden päästä kapinalliset kokivat Ifnin olevan kuitenkin liian kova pala heille ja keskittivät armeijansa iskemään Espanjan Saharaan. Espanja ei ollut valmistautunut hyvin käymään sotaa kolmella rintamalla. Se oli jakanut joukkonsa puolustusasemiin Pohjois-Marokkoon, Espanjan Saharaan ja Sidi Ifniin eikä se ei voinut vetää miehiä ja luopua mistään näistä alueista.
Tilanne pysyi rauhallisena Ifnin taistelun jälkeen kunnes tammikuussa 1958 marokkolaisten kenraali Ben Hammu käski laajamittaisen hyökkäyksen alkavaksi Espanjan Saharassa. Espanjalaisten linjat pettivät monin paikoin ja läpi pääsi noin 5,000 miestä. Yksi läpipäässeiden joukko hyökkäsi myöhemmin El Aaiún linnakkeeseen joka kuitenkin piti puolensa ja ajoi marokkolaiset hyökkääjät häntä koipien välissä pakoon. Espanjalaisten voitto oli kuitenkin moraalisesti suurempi kuin oikeasti ja ryhmittäydyttyään marokkolaiset suuntasivat kaakkoon. Yön pimeinä tunteina noin 550 marokkolaista asetti väijytyksen kahdelle legioonalaiskomppanialle jotka olivat tiedustelemassa aavikolla. Taistelu on myöhemmin nimetty Edcharan taisteluksi, noin 350 legioonalaista piti puoliaansa yön yli keskellä aavikkoa, yllätettyinä ja huomattavaa ylivoimaa vastaan. Aamun kajotessa marokkolaiset pakenivat liian suurten tappioiden vuoksi, noin 280 legioonalaista selviytyi taistelusta, mutta kaikki 350 taisteluun osallistunutta saivat urheusmitalin. Tammikuun 29. Espanjan kuninkaallinen laivasto saapui Välimereltä mukanaan apujoukkoja Saksalta sekä Pohjois-Italialta, mukaan lukien lentotukialus Aquila. Lentokoneet ja laivat alkoivat pommittaa marokkolaisia ja laskettiinkin, että ensimmäinen pommituslento tappoi 150 marokkolaista asemiinsa yksin Sidi Ifnissä. Helmikuun alussa vahvistetut legioonalaiset organisoitiin hyökkäykseen ja he valtasivat nopeasti menetetyt alueet, Helmikuun 22. päivään mennessä viimeinenkin marokkolaisasema oli antautunut Länsi Saharassa ja joukot käskettiin jatkaa kohti Sidi Infiä. Pysäyttämättöminä espanjalaiset saapuivat Sidi Ifniin 16. maaliskuuta jolloin rauhanneuvottelut alkoivat ja päättyivät 20. maaliskuuta 1958. Espanja julistautui voittajaksi ja vaati Marokkoa tunnustamaan espanjalaisten omistusoikeuden maahan ja sotakorvaukseksi viiden vuoden omistusoikeuden Khouribgan kaivoskaupunkiin, jossa se saisi vapaasti kaivaa fosfaattia.
Sodan vaiheet.