|
Post by Doktor Schmidt on Apr 27, 2005 22:48:49 GMT 2
Olisiko aate muuttunut liberaalimmaksi ja sallivammaksi, myös talouden vaatimusten mukana, vai oltaisiinko menty Kamputsean suuntaan, kunnes jokin ulkoinen taho vallan kumoaa?
|
|
|
Post by Puoluesihteeri on Apr 28, 2005 10:46:27 GMT 2
No, koko Valtakunta perustuu johtoajatukseen jonka mukaan Hitlerin kuoltua kansallissosialismin olisi täytynyt liberalisoitua ja laimentua, kun alkuaikojen vallankumouksellinen palo asettuu ja haipuu vain kyteväksi hiillokseksi. Laimeneminen on siksikin välttämätöntä, että rautahansikkain Saksa ei saisi pidettyä koko Eurooppaa otteessaan.
Speerin tyyppisillä liberaaleilla teknokraateilla on tietenkin vastassaan vanhoillisia ryhmittymiä... Puolueen sisäisiä valtataisteluita pitäisi pohtia tarkemminkin.
Olen ajatellut että 50-luku ja Hessin kausi olisi poliittisesti vapaamielisempää, kunnes koveneva Kylmä sota, konfliktit ulkomailla ja erityisesti mm. opiskelijaliikkeiden muodostama sisäinen paine aiheuttaisi ylimmän johdon parissa uutta jäykkenemistä. 70-luvulla Siegfried Hoffnerin puoluejohdon aikana olisi suuria hallinnon uudelleenorganisointeja entistä tiukempaan ja byrokraattisempaan suuntaan, kunnes taloudelliset kriisit vaatisivat liberalisoitumista 80-luvulla, ja Uuden Euroopan avautumista ulkomaille. Päättyykö Thomas Ehrlin kausi täydelliseen katastrofiin ja aseellisen vallankaappauksen uhkaan, vai kantaisiko kansallissosialismi vielä uudelle vuosituhannelle, en ota kantaa.
|
|
|
Post by Doktor Schmidt on Apr 28, 2005 22:06:18 GMT 2
NL:ssa Stalinin jälkeen mentiin Hrustshevin kaudella eteenpäin, sitten tuli pysähtyneisyyden aika ja lopulta uudistukset kaatoivat imperiumin. Eikö niin olisi voinut käydä Germaniallekin...toisaalta viime kädessä kait NL kaatui talouden tehottomuuteen, kun virolaisten kertoman mukaan oli vielä 90-luvun alussa wc-paperista alkaen kaikesta pulaa. USA tietysti tähän pyrkikin asevarustelukilvan kautta. Olisiko Valtakunta selvinnyt kylmästä sodasta paremmin - onko kansallissosialismi kommunismia toimivampi?
|
|
|
Post by Puoluesihteeri on May 31, 2005 13:35:11 GMT 2
Talouden tehottomuus lienee yksi yhteinen nimittäjä sekä NL:lle että Reichille, tosin ehkä eri syistä. Paradoksaalista mutta totta, sota aiheutti liberaaleissa länsimaissa talouden keskittämistä sotaponnistelujen koordinoimisen vuoksi, kun taas totalitaarisessa Saksassa hajautettiin kaikki useiden kilpailevien byroiden vastuulle. Hitler uskoi vapaan kilpailun olevan kaikista tehokkain tuotantomuoto, mutta kuinkas kävikään: Eri osastot käyttivät valtavasti voimavaroja keskinäiseen kamppailuun, eikä vasen käsi tiennyt mitä oikea puuhasi. Kun ajatteleekin, kuinka paljon resursseja SS käytti juutalaisten ja muiden ihmisten siirtelemiseen samaan aikaan kun asevoimat kärsivät kroonisesta kuljetuskaluston puutteesta...
|
|
|
Post by Doktor Schmidt on May 31, 2005 21:08:55 GMT 2
Jonkin hallintotieteilijän pitäisi tehdä tutkimus NL:n avaruusohjelman karikoista - kts. www.astronautix.com. Ja kuitenkin saatiin paljon aikaan kymmenesosalla jenkkien rahoituksesta, mutta hukkaprosenttikin oli suuri. Kun lukee ohjelman historiaa tulee esille NL:n kommunismin krooninen ongelma: näennäiskilpailu. Jäljiteltiin markkinataloutta ja tarjouskilpailuja, mutta ratkaisu tapahtui esilaisten lehmäkauppojen ja valtapelin pohjalta, kilpailu oli vain näennäistä ja paras tarjous ei suinkaan voittanut. Sama ongelma taisi olla Reichissa.
|
|
|
Post by Doktor Schmidt on Jun 14, 2005 21:58:36 GMT 2
Mitä mieltä olette, vaikuttaako yhteiskunnan liberaalisuus/autoritäärisyys tieteen kehitykseen ja keksintöjen tekemiseen? Angloamerikkalaisessa maailmassa usein vedetään yhtäläisyysmerkit liberalismin ja tieteen kehityksen välille, mutta tunnetusti sodan aikana Reichissa ainakin asetekniikka kehittyi huimaavasti. Nyt USA hyötyy kehitysmaiden aivovuodosta, tosin Intian suhteen vuorovesi alkaa kääntyä. Esiintyisikö Neuropassa aivovuotoa?
|
|
|
Post by Puoluesihteeri on Jun 15, 2005 8:00:22 GMT 2
En olisi taipuvainen esittämään että tieteen kehittyminen olisi kiinni jostain tietystä poliittisesta tai taloudellisesta mallista. Se on kuitenkin selvää, ettei järjestelmä joka rajoittaa ajattelun vapautta ja edellyttää todellisuuden mukailevan ideologiaa eikä päinvastoin, ole kauhean hedelmällinen tieteen kasvualusta. Yleensä totalitaariset maat ovat ymmärtäneet tämän ja antaneet tiedemiehilleen huomattavasti enemmän vapauksia kuin tavallisille kansalaisille.
Germaniassa biologia, kemia, fysiikka ja tekniikka etenivät kyllä sodan vuoksi suurin harppauksin huolimatta siitä, että suurin osa juutalaisista tiedemiehistä oli karannut tai karkotettu maasta ja Valtakunta oli Hitlerin aikana myös kaikenlaisen pseudotieteen ja mystiikan luvattu maa. Germanian tieteellis-teknistä etumatkaa selittää varmaan aika paljon se, että Saksa oli tieteen johtavia maita 1800-luvulla ja 1900-luvun alussa, ja sillä oli natsien vainotoimenpiteiden jälkeenkin runsaasti älyllisiä resursseja käytettävissään.
Sekä Neuvostoliitosta että Saksasta löytyy paljon toisiaan muistuttavia esimerkkejä ideologian sekaantumisesta tieteentekemiseen: Germaniassa Hitlerin kaudella oli vallalla mm. Hörbingerin Eddasta vaikutteensa repinyt Welteislehre, "maailmanjääteoria", jota markkinoitiin hiukkasfysiikan kansallissosialistisena vaihtoehtona. Harva sitä silti otti tosissaan, eikä Hörbingerin suosio vaikuttanut mitenkään Otto Hahnin tai Heisenbergin työhön. Venäjällä kuuluisa vastine on Stalinin suosiman Lysenkon ideologinen perinnöllisyystiede, jossa hankitut ominaisuudet periytyvät.
|
|
|
Post by SS-Ogruf Hans Kammler on Feb 5, 2006 11:08:54 GMT 2
Olisiko aate muuttunut liberaalimmaksi ja sallivammaksi, myös talouden vaatimusten mukana, vai oltaisiinko menty Kamputsean suuntaan, kunnes jokin ulkoinen taho vallan kumoaa? Uskoisin, että kansallissosialismiin kytketty mystinen okkultismi olisi kokenut valtakunnan sisältä murhaavaa kritiikkiä, minkä jälkeen aatteen hörhöpiirteet olisi kaikessa hiljaisuudessa haudattu pois näkyvistä. Ideologiaa olisi sen jälkeen puolustettu ja terävöitetty lähinnä tieteellisillä argumenteilla.
|
|
tonttu
Dienstleiter
Posts: 990
|
Post by tonttu on Feb 5, 2006 16:02:05 GMT 2
Uskoisin, että kansallissosialismiin kytketty mystinen okkultismi olisi kokenut valtakunnan sisältä murhaavaa kritiikkiä, minkä jälkeen aatteen hörhöpiirteet olisi kaikessa hiljaisuudessa haudattu pois näkyvistä. Ideologiaa olisi sen jälkeen puolustettu ja terävöitetty lähinnä tieteellisillä argumenteilla. Olen samaa mieltä. Valtakunnassahan Führerit on menneet suunnillen samalla tavalla kuin pääsihteerit Neuvostoliitossa - Adolf Hitler = Iosif Stalin
- Rudolf Hess = Hruštšev
- Siegfried Hoffner = Leonid Breznev
- Thomas Ehrl = Gorbatšov
Siis ensin perustetaan, sitten tulee lievempi ja avoimempi kausi, jonka jälkeen pysähtyneisyyden aika ja mennään taaksepäin. Lopulta tulee joku uudistusmielinen ja edellisten virheitä ei enää kyetä korjaamaan vaan tapahtuu jotain. Ehkä vallankumous, ehkä kansallissosialismi kiristyy uudestaan Hitlerin kauteen, ehkä maa hajoaa kaikessa rauhassa tjsp..
|
|
|
Post by SS-Ogruf Hans Kammler on Feb 6, 2006 6:20:45 GMT 2
Siis ensin perustetaan, sitten tulee lievempi ja avoimempi kausi, jonka jälkeen pysähtyneisyyden aika ja mennään taaksepäin. Lopulta tulee joku uudistusmielinen ja edellisten virheitä ei enää kyetä korjaamaan vaan tapahtuu jotain. Ehkä vallankumous, ehkä kansallissosialismi kiristyy uudestaan Hitlerin kauteen, ehkä maa hajoaa kaikessa rauhassa tjsp.. En lähde arvioimaan todennäköisyyksiä, mutta sanonpahan, ettei kuvailemasi kehitys ole mikään itsestäänselvyys. Gorba jaloine aikomuksineen pääsi valtaan liian myöhään. Hän ei ehtinyt pelastamaan sitä imperiumia, joka hänellä oli käsissään. Kolmannelle valtakunnalle olisi tietysti saattanut käydä samoin. Mutta katsopa esimerkiksi Kiinan valtakuntaa, joka on ollut olemassa jo vuosituhansia. Vallanpitäjät ja ideologiat siellä ovat vaihtuneet, mutta heidän valtakuntansa on sitkeä ja hiljalleen laajentunut. Nykyään sitä maata johtavat laskelmoivat insinöörit. Voidaan sanoa, että insinöörit ovat juntanneet Kiinan kommunistisen puolueen johdon. Heillä on rasitteenaan puolueessa vain vanhat puhemies Maon aikaiset jäärät, jotka kyllä aikanaan jättävät puolueen luonnollisen poistuman kautta. On mahdollista, että Kiinan pysyvyys selittyy kiinalaisille ominaisella kansanluonteella, mutta ennen kaikkea Kiinan esimerkki osoittaa meille sen, että rappeutuminen ja hajoaminen eivät ole väistämättömiä.
|
|
tonttu
Dienstleiter
Posts: 990
|
Post by tonttu on Feb 6, 2006 15:31:29 GMT 2
En lähde arvioimaan todennäköisyyksiä, mutta sanonpahan, ettei kuvailemasi kehitys ole mikään itsestäänselvyys. Gorba jaloine aikomuksineen pääsi valtaan liian myöhään. Hän ei ehtinyt pelastamaan sitä imperiumia, joka hänellä oli käsissään. Kolmannelle valtakunnalle olisi tietysti saattanut käydä samoin. Mutta katsopa esimerkiksi Kiinan valtakuntaa, joka on ollut olemassa jo vuosituhansia. On toki totta että Kiina on valtiona kovin pysyvä. Mutta ei se tarkoita sitä että kaikki muutkin olisivat. En pidä tuollaista kehitystä itsestäänselvänä, mutta kansallissosialismille se tuntuu ominaiselta, sillä tällainen aate ei omasta mielestäni kykene luomaan mitään pysyvää; vähintään valta lopulta vaihtunee.
|
|
|
Post by Puoluesihteeri on Feb 7, 2006 11:28:37 GMT 2
Olen itse taipuvainen ajattelemaan, että 1980-luvulla Valtakuntaakin hallitsee todellisuudessa insinöörien teknokratia. Vanhat Putschin aikaiset häränniskaiset katutappelijat on varmaankin lomautettu viimeistään 60-luvulla...
|
|
tonttu
Dienstleiter
Posts: 990
|
Post by tonttu on Feb 7, 2006 16:13:43 GMT 2
Varmastikin näin.
Nykyistä Saksaa eivät enää hallitse kansallissosialistiset rähinäremmit, vaan tiukan laskelmoivat matemaatikot.
|
|
|
Post by achtung on Feb 8, 2006 18:21:52 GMT 2
Tämä on nyt vähän off-topic...
Netissä tuli vastaan sana Märzveilchen eli March violet joka oli Alte Kämpferien pilkkanimi vasta v.1933 puolueseen liityneille. Tietääkö mikä se sana on suomeksi? (Huom. se on myös jonkun kukan nimi)
|
|
budenmeyer
Haupteinsatzleiter
Siedlungsmarken an der vordersten Front des deutschen Volkstums gegen?ber dem Russen- und Asiatentum
Posts: 206
|
Post by budenmeyer on Oct 19, 2006 17:51:07 GMT 2
Tämä on nyt vähän off-topic... Netissä tuli vastaan sana Märzveilchen eli March violet joka oli Alte Kämpferien pilkkanimi vasta v.1933 puolueseen liityneille. Tietääkö mikä se sana on suomeksi? (Huom. se on myös jonkun kukan nimi) Orvokki.
|
|