|
Post by Doktor Schmidt on Apr 27, 2005 22:53:37 GMT 2
Olisiko uudessa Euroopassa kehittynyt mitään eksistentialismiin verrattavaa kulttuurin suuntausta? Olisiko Heidegger vanhoilla päivillään innostunut?
|
|
|
Post by Puoluesihteeri on Apr 28, 2005 10:37:28 GMT 2
Ylipäänsä filosofian historia tässä vaihtoehtoisessa todellisuudessa on laajemmalti kirjoittamatta ja ajattelematta. Kysymys on mielenkiintoinen, ja sitä pohtimaan voisi houkutella filosofian harrastajia. Oma asiantuntemukseni ei aiheeseen riitä, vaikka kansallissosialismin tutkijana olenkin tutustunut Hegeliin, Nietzscheen ja Heideggeriin.
1900-luvun alussa Saksa oli mannermaisen (vasemmistolaisen, juutalaisen) filosofian kehto, mutta Hitlerin valtaannousu karkoitti suurimman osan Ranskaan, Englantiin ja Yhdysvaltoihin. Luulisin, että koko sodanjälkeinen mannermaisen filosofian suuntaus jäisi suuremmalti osalta kehittymättä, tai se syntyisi jossain muualla. Suurin osa noista kun on ollut joko juutalaisia, marxilaisia tai molempia. Postmodernismi, ranskalainen feminismi ja erityisesti ns. "kriittinen teoria" pysyisivät varmasti Uuden Euroopan teräsmuurien ulkopuolella. Yhdysvaltoihin siirtyneet ns. Frankfurtin koulun tyypit varmaan jatkaisivat työtään, ja on vaikea sanoa pääsisikö tällainen filosofia kuitenkin jotenkin tekemään myyräntyötään Valtakuntaan.... kenties uusien opiskelijaliikkeiden sisällä jaettavana ns. "kiellettynä kirjallisuutena"?
Mikä oli Heideggerin todellinen panos eksistentialismiin ja dekonstruktionalismiin?
|
|
|
Post by Doktor Schmidt on Apr 28, 2005 22:13:27 GMT 2
Voisiko pelkistää näin, että kansallissosialismi on kollektivismia ja eksistentialismi individualismia? Toisaalta Heidegger ainakin diletantista tuntuu kovin individualistiselta. Laajempi filosofinen ulottuvuus: USA:n imperialismin johtoajatuksiin kuuluu se, että ihmiset pyrkivät individualismiin, kun siihen rohkaistaan. Mutta onko näin? Onko individualismi vaiko kollektivismi kestävämpää. Voisiko joku Japanin tuntija kommentoida, onko todella siellä vanhasta kollektivismista siirrytty muutenkin kuin ulkoisesti individualismiin? Entäs Kiina? Voidaanko yhdistää kollektivismi ja kapitalismi? Venäjällä kollektivismi on aina ollut ylhäältä pakotettua, ei sisäistettyä.
|
|